Jela bez mesa

PREUKUSNI OKRUGLI HLEPČIĆI PO STARINSKOM RECEPTU: Brzo ćete ih pripremiti, a uz ove začine još brže pojesti! (VIDEO)

Reč je o tradicionalnom receptu iz meksičke kuhinje, a u pitanju su krofnice od krompira i graška uz dodatak brojnih ukusnih začina.

26.05.2023 06:01

PREUKUSNI OKRUGLI HLEPČIĆI PO STARINSKOM RECEPTU: Brzo ćete ih pripremiti, a uz ove začine još brže pojesti! (VIDEO)
Printscreen Youtube/ Veg Village Food

Meksička kuhinja je veoma raznovrsna i ubraja se među najzdravije na svetu. Tradicionalni recepti mahom se zasnivaju na povrću koje se kombinuje na različite načine.

Međutim, osim toga i pored već dobro poznate tortilje, popularne su i slane krofnice od krompira i graška, koje su izdašne i odlične i za vegane i vegeterijance. Lako se pripremaju, a mogu da posluže kao predjelo, za užinu ili kao prilog uz glavno jelo

Srećna republika vam poklanja tradicionalni recept za slane krofnice na meksički način.  

Sastojci:

  • kilogram krompira
  • 2 glavice crvenog lika
  • 3 ljute paprike
  • 300 g graška 
  • kašika slatke paprike
  • 3 dcl ulja 
  • kašičica kurkume
  • pakovanje tost hleba
  • veza koleandera
  • manji komad đumbira
  • začini po ukusu
  • umak po želji i ukusu
Priprema:

Krompir dobro oprati i staviti da se kuva zajedno sa ljuskom. Nakon kuvanja skinuti koru i izgnječiti ga. U dublju posudi sipati ulje, propržiti luk, pa dodati pastu od đumbira (narendani đumbir sa malo vode), sipati na kolutove isečenu ljutu papriku i sve dinstati na tihoj vatri. Dodati so, slatku papriku i ostale začine po ukusu i grašak. Dinstati dok grašak ne omekne pa dodati iznječen krompir i kurkumu, a potom i koleander. Sve dobro izmešati i skloniti sa vatre. Tost hlebu skinuti koricu, potopiti ga kratko u vodu, iscediti, a zatim u sredinu stavljati pripremljen nadev. Zamotati i napraviti ćuftu. Pržiti u dubokom ulju dok hleb ne dobije zlatnu boju, a korica ne postane hrskava. Služiti uz umak na bazi paradajza ili neki drugi po želji i ukusu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)