Jela bez mesa

POPUT UŠTIPAKA SU, ALI DALEKO SOČNIJE I MEKŠE! Da li ste spremni za preukusne priganice, ovaj recept će vas oduševiti?

Ako ste se ovih dana uželeli peciva, evo sjajnog predloga za doručak koji ćete, sigurni smo, često praviti.

Slika Autora
bySrećna Republika

30.01.2023 08:01

POPUT UŠTIPAKA SU, ALI DALEKO SOČNIJE I MEKŠE! Da li ste spremni za preukusne priganice, ovaj recept će vas oduševiti?
shutterstock.com

Za uštipke su čuli svi, ali za priganice ne baš mnogo njih. Iako su daleko sočnije i mekše i prepoznaju se po vazdušastoj strukturi, malo domaćica zna stari recept za to pecivo. Ako ste odlučni da ih napravite ovih dana, pred vama je sjajan recept, a možete ih jesti u raznim kombinacijama, sa sirom ili umacima.

Sastojci:

  • 250 ml mlake vode
  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 50 ml ulja
  • malo ulja ili svinjske masti (po ukusu)

Priprema:

U 100 ml vode izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, kašiku brašna i ostaviti da nadođe. U jednu posudu sipati brašno, dodati nadošli kvasac, ostatak mlake vode (150 ml) i dodati so. Na kraju sipati ulje i zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste, a zatim ga podeliti na tri jednake lopte. Svaku loptu razviti u veći krug, a onda iseći na kuglice nekom šoljom ili na jednake trouglove. Zatim ih ubacivati u ulje kako bi se ispržili. Odlagati na ubrus ili salvete kako bi se upio višak masnoće, a kasnije priganice služiti sa sirom, ajvarom, umakom...

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)