Za uštipke su čuli svi, ali za priganice ne baš mnogo njih. Iako su daleko sočnije i mekše i prepoznaju se po vazdušastoj strukturi, malo domaćica zna stari recept za to pecivo. Ako ste odlučni da ih napravite ovih dana, pred vama je sjajan recept, a možete ih jesti u raznim kombinacijama, sa sirom ili umacima.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- kašičica soli
- kašičica šećera
- 50 ml ulja
- malo ulja ili svinjske masti (po ukusu)
Priprema:
U 100 ml vode izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, kašiku brašna i ostaviti da nadođe. U jednu posudu sipati brašno, dodati nadošli kvasac, ostatak mlake vode (150 ml) i dodati so. Na kraju sipati ulje i zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste, a zatim ga podeliti na tri jednake lopte. Svaku loptu razviti u veći krug, a onda iseći na kuglice nekom šoljom ili na jednake trouglove. Zatim ih ubacivati u ulje kako bi se ispržili. Odlagati na ubrus ili salvete kako bi se upio višak masnoće, a kasnije priganice služiti sa sirom, ajvarom, umakom...
Prijatno!
Komentari (0)