Jela bez mesa

POPUT UŠTIPAKA SU, ALI DALEKO SOČNIJE I MEKŠE! Da li ste spremni za preukusne priganice, ovaj recept će vas oduševiti?

Ako ste se ovih dana uželeli peciva, evo sjajnog predloga za doručak koji ćete, sigurni smo, često praviti.

30.01.2023 07:01

POPUT UŠTIPAKA SU, ALI DALEKO SOČNIJE I MEKŠE! Da li ste spremni za preukusne priganice, ovaj recept će vas oduševiti?
shutterstock.com

Za uštipke su čuli svi, ali za priganice ne baš mnogo njih. Iako su daleko sočnije i mekše i prepoznaju se po vazdušastoj strukturi, malo domaćica zna stari recept za to pecivo. Ako ste odlučni da ih napravite ovih dana, pred vama je sjajan recept, a možete ih jesti u raznim kombinacijama, sa sirom ili umacima.

Sastojci:

  • 250 ml mlake vode
  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 50 ml ulja
  • malo ulja ili svinjske masti (po ukusu)

Priprema:

U 100 ml vode izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, kašiku brašna i ostaviti da nadođe. U jednu posudu sipati brašno, dodati nadošli kvasac, ostatak mlake vode (150 ml) i dodati so. Na kraju sipati ulje i zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste, a zatim ga podeliti na tri jednake lopte. Svaku loptu razviti u veći krug, a onda iseći na kuglice nekom šoljom ili na jednake trouglove. Zatim ih ubacivati u ulje kako bi se ispržili. Odlagati na ubrus ili salvete kako bi se upio višak masnoće, a kasnije priganice služiti sa sirom, ajvarom, umakom...

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)