Restovan krompir je idealan prilog za koje god jelo da se opredelite. Krompir pripremljen na ovakav način ima poseban šmek, a čak ga i mališani vole. Nije potrebno naročito kulinarsko umeće, a rezultati neće izostati.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 veće glavice crnog luka
- struk praziluka
- 3 do 4 crvene paprike
- po ukusu začini: suvi začin, so, mleveni biber, crvena slatka paprika
- pola kašičice mlevene ljute paprike ili po ukusu
- ulje
- sitno iseckan peršun
Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći na manje komade, takođe sitno iseckajte i luk. Krompir isprati i staviti u šerpu sa hladnom vodom. Dodati 2-3 kašičice soli i staviti da se kuva. Kad voda provri, smanjiti vatru i kuvati 25 minuta, poklopljeno. Za to vreme izdinstati luk sa dve kašičice soli na ulju, oko 15-20 minuta na manjoj vatri, da ostane beo i da omekša. Sklonite ga sa ringle, pa umešajte dve pune kašičice slatke aleve paprike.
Vruć, kuvan krompir ocediti od vode, ostaviti tek malo vode na dnu. Izgnječiti viljuškom tako da ostane i komadića, ne treba da bude glatko kao za krompir pire. Dodati upržen luk i sve dobro promešati. Probati, po potrebi dosoliti. Služiti toplo, kao prilog uz ribu.
Prijatno!
Komentari (0)