Ako tražite jednostavan i ukusan recept koji će vas izvući kad ste u stisci s vremenom, ove brze pogačice su pravi izbor! Spremne su za samo 20 minuta, a savršene su za doručak, večeru ili kao topli zalogaj uz jogurt, sir ili domaći namaz. Hrskave spolja, mekane iznutra - idealne su za svaku priliku!
Srećna Republika vam donosi recept za brze i mekane pogačice.
Sastojci:
- 300-320 g brašna
- 250 g maslaca (može i margarin)
- 250 g feta sira
- žumance
- susam za preko
Priprema:
Da biste pripremili ove pogačice, prvi korak je da se u činiju stavi 250 grama brašna, koje će poslužiti kao osnovna komponenta za testo. U ovu smesu dodajemo i 250 grama maslaca koji je sobne temperature, kako bi se lakše umesilo.
Nakon što se brašno i maslac sjedine, dodajemo feta sir. Sve sastojke treba dobro umesiti, a ako primetite da je testo previše lepljivo, slobodno dodajte još malo brašna kako biste dobili željenu konzistenciju.
Kada umesite testo ostavite ga da odmara. Preporučuje se da se testo stavi u frižider na 20 minuta. Ovaj korak je ključan, jer hladi maslac u testu, što će pomoći da pogačice budu hrskave nakon pečenja. Tokom ovog vremena, testo će se malo stisnuti i lakše će se oblikovati.
Nakon što je testo odmorilo, sledeći korak je premestiti ga na pobrašnjenu površinu. Tu ga treba razvući na debljinu koja vam se sviđa, a zatim sečemo pogačice. Možete koristiti čašicu od rakije, što je zanimljiv i kreativan način za oblikovanje pogačica.
Premažite pogačice žumancetom, što će im dati zlatnu boju i sjaj. Na kraju, pogačice se posipaju susamom.
Testo pecite na oko 180 stepeni 20ak minuta. Služite ih uz jogurt ili suhomesnate proizvode.
Prijatno!
Komentari (0)