Jela bez mesa

POGAČICE GOTOVE ZA 20 MINUTA: Najbrži doručak koji voli cela porodica

Jednostavne, mekane i ukusne - idealne kad vam treba nešto na brzinu!

Slika Autora
byNevena Jakovljević

05.07.2025 08:01

POGAČICE GOTOVE ZA 20 MINUTA: Najbrži doručak koji voli cela porodica
shutterstock.com/TYSB

Ako tražite jednostavan i ukusan recept koji će vas izvući kad ste u stisci s vremenom, ove brze pogačice su pravi izbor! Spremne su za samo 20 minuta, a savršene su za doručak, večeru ili kao topli zalogaj uz jogurt, sir ili domaći namaz. Hrskave spolja, mekane iznutra - idealne su za svaku priliku!

Srećna Republika vam donosi recept za brze i mekane pogačice.

Sastojci:

  • 300-320 g brašna
  • 250 g maslaca (može i margarin)
  • 250 g feta sira
  • žumance
  • susam za preko

Priprema:

Da biste pripremili ove pogačice, prvi korak je da se u činiju stavi 250 grama brašna, koje će poslužiti kao osnovna komponenta za testo. U ovu smesu dodajemo i 250 grama maslaca koji je sobne temperature, kako bi se lakše umesilo. 

Nakon što se brašno i maslac sjedine, dodajemo feta sir. Sve sastojke treba dobro umesiti, a ako primetite da je testo previše lepljivo, slobodno dodajte još malo brašna kako biste dobili željenu konzistenciju.

Kada umesite testo ostavite ga da odmara. Preporučuje se da se testo stavi u frižider na 20 minuta. Ovaj korak je ključan, jer hladi maslac u testu, što će pomoći da pogačice budu hrskave nakon pečenja. Tokom ovog vremena, testo će se malo stisnuti i lakše će se oblikovati.

Nakon što je testo odmorilo, sledeći korak je premestiti ga na pobrašnjenu površinu. Tu ga treba razvući na debljinu koja vam se sviđa, a zatim sečemo pogačice. Možete koristiti čašicu od rakije, što je zanimljiv i kreativan način za oblikovanje pogačica. 

Premažite pogačice žumancetom, što će im dati zlatnu boju i sjaj. Na kraju, pogačice se posipaju susamom.

Testo pecite na oko 180 stepeni 20ak minuta. Služite ih uz jogurt ili suhomesnate proizvode.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)