Špecle su tradicionalna nemačka testenina koju često prave i u Vojvodini, a po izgledu je najsličnija onome što mi zovemo tarana. Skuvane špecle možete koristiti kao i bilo koju drugu testeninu - uz gulaš ili sa sirom, sa raznoraznim sosevima, ali i sa makom i šećerom, džemom, orasima...
Sastojci:
- 3 jajeta
- 3-5 kašika "oštrog" brašna
- prstohvat soli
Priprema:
Umutite jaja i postepeno dodajte brašno jer smesa ne sme da bude previše gusta. Testo treba da bude gušće nego za palačinke, a mnogo ređe nego ono koje se pravi za rezanca za supu. Iznad šerpe s provrelom vodom stavite rende i kašikom sipajte umešanu smesu i onda polako povlačite kako bi napravili špecle.
Ako imate okruglo rende, stavite ga preko šerpe i na isti način stavljajte i rendajte testo. Skuvane špecle će isplivati na površinu. Zatim ih procedite, a onda prelijte uljem, promešajte i poklopite.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite testo.
Prijatno!
Komentari (0)