Jela bez mesa

DA LI ZNATE ŠTA SU ŠPECLE? Od samo tri sastojka napravite savršeno jelo koje će vas oduševiti

Reč je o nemačkom specijalitetu koji ozbiljno preti da preuzme primat nad italijanskom testeninom.

21.11.2022 08:03

DA LI ZNATE ŠTA SU ŠPECLE? Od samo tri sastojka napravite savršeno jelo koje će vas oduševiti
shutterstock.com

Špecle su tradicionalna nemačka testenina koju često prave i u Vojvodini, a po izgledu je najsličnija onome što mi zovemo tarana. Skuvane špecle možete koristiti kao i bilo koju drugu testeninu - uz gulaš ili sa sirom, sa raznoraznim sosevima, ali i sa makom i šećerom, džemom, orasima...

 Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 3-5 kašika "oštrog" brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaja i postepeno dodajte brašno jer smesa ne sme da bude previše gusta. Testo treba da bude gušće nego za palačinke, a mnogo ređe nego ono koje se pravi za rezanca za supu. Iznad šerpe s provrelom vodom stavite rende i kašikom sipajte umešanu smesu i onda polako povlačite kako bi napravili špecle.

Ako imate okruglo rende, stavite ga preko šerpe i na isti način stavljajte i rendajte testo. Skuvane špecle će isplivati na površinu. Zatim ih procedite, a onda prelijte uljem, promešajte i poklopite.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite testo.

Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)