Hladniji dani znače da je pravo vreme za omiljeno jesenje i zimsko jelo na trpezama širom Srbije. Pograđate, reč je o sarmi.
Sarma se može praviti na nekoliko načina, neki prave sa pirinčem, neki bez. Drugi vole da je zapeku u šporetu, dok drugi vole da bude isključivo kuvana. Međutim, ono što se ne razlikuje, jeste sama izrada loptica od mesa i kupusa, tj. sarmi.
Da bi nam sarma bila uspešno napravljena, veoma je bitno kako je uvijate i slažete u šerpu. Naše bake su to radile kao od šale, te se čini da su mogle na stotine da ih naprave, a da ne pogreše nijednom. Prema njihovim savetima koje su nam ostavile u amanet, bitno je ispratiti nekoliko koraka:
1. isecite zadevbljanja na listovima, lagano s vrha dok žilu skroz ne istanjite na debljinu lista
2. staviti list kupusa na dlan ( birati veće listove)
3. Deblji deo okrenite ka ruci, tanji ka prstima
4. Na list stavite lopticu mesa koje ste prethodno upržili na liku i sa začinima
5. Prvo meso poklopite uzduž desnom stranom lista
6. Debljim vrhom poklopte lopticu mesa (koja je prethodno pokrivena desnom stranom lista kupusa)
7. ostali deo obmotajte oko toga i u rupicu koja se napravi na dnu uvicite kupus
8. U šerpu stavite nekoliko velikih listova i preko njih u krug ređajte sarme
Nije teško, a ujedno ćete postići da vam sarme budu jednakih veličina. Ukoliko vam po utrošene smese mesa ostane neki list viška, njime prekrijte poslednji red sarme. Starinski recept za kiseli kupus možete pogledati klikom na link OVDE.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)