Tetka Saveta

STARINSKI RECEPT ZA KISELI KUPUS! Uvek uspeva bez greške i od njega su sarme kakve se samo poželeti mogu

Postoje trikovi kako da vam jedan od najpoznatijih specijaliteta zimnice uspe svaki put.

29.10.2022 13:15

STARINSKI RECEPT ZA KISELI KUPUS! Uvek uspeva bez greške i od njega su sarme kakve se samo poželeti mogu
Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je neizostavni deo zimnice gotovo svakog domaćinstva u Srbiji. Tokom zime koristi se za pripremu sarme, podvarka ili se jednostavno nasecka, pospe alevom paprikom i polije uljem za salatu. Kiseli kupus je izuzetno zdrav zbog obilja C vitamina. 

Međutim, mnogi imaju problem kako da ukisele kupus na pravi način kako bi glavice ostale čvrste i ukusne sve do proleća. Srećna republika vam donosi starinski, tradicionalni recept za kiseljenje kupusa koji uvek uspeva bez greške.

U bure samo najbolji kupus 

Za kiseli kupus se kupuju najbolje i najkvalitenije glavice. Neki tvrde da je najbolji onaj uzgajan u sopstvenoj bašti, a drugi se kunu u futoški. Bilo kako bilo, važno je da su glavice lepo razvijene i čvrste, te da unutar listova nema puževa i drugih otpadaka.

Nakon što očistite spoljašnje listove oštrim nožem, koren zarežite u vidu krsta i izvadite što više možete sredine. U svaku izdubljenu glavicu kupusa sipajte po kašiku soli, a glavice ređajte jednu uz drugu da otvor bude okrenut ka gore. 

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše "labavo" spakovane. Najbolje je da koristite bure za kiseli kupus koje na dnu ima slavinu kako bi se rasol iz njega lakše pretakao. 

Kad poređate glavice u bire stavite plastičnu rešetku preko i sve dobro pritisnite većim kamenom. Ostavite kupus da odstoji preko noći i tada pusti svoje prirodne sokove. Tek sutradan nalijte slanu vodu.

U zavisnosti od količine kupusa u vodi razmutite otprilike 400 g soli na 10 litara hladne vode. Prelijte kupus, zatvorite i sutradan proverite da li treba dodati još tečnosti pošto će dobar deo nje upiti glavice.

Pretakanje kupusa

Kupus se prvih 15 dana pretače svakog dana. Jednostavno postavite veću posudu ispod slavine i pustite tečnost da iscuri, pa je potom vratite u bure. Postupak ponovoite onoliko puta koliko tečnosti imate u buretu.

Povremeno ćete primetiti da nivo vode opada jer ga povrće upija, pa nedostatak nadoknadite odgovarajućom količinom slane vode. Nakon prvih 15 dana kupus se pretače jednom nedeljno, a potom svake druge nedelje.Pretakanje je važno kako ne bi došlo do truljenja kupusa koji se kiseli.

Rasol je izuzetno zdrav, pun vitamina C i najbolji lek za mamurluk. Ukoliko je previše slan razblažite ga vodom.

Slično je i sa kiselim glavicama kupusa. Ukoliko vam se učini da su suviše slane jednostavno ih potopite u hladnu vodu i ostavite da ona izvuče višak soli. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Suri

27.10.2022 20:05

Ako na dno bureta od 120 l stavite 50 grama lovorovog lisca i 50 grama bibera u zrnu, pa stavite kupus po gore navedenom receptu, nece vam trebati pretakanje, raso ce ostati bistar, pitak i bez one bele skrame koja se hvata na povrsini bureta. raso iz bureta sam prosle godine izbacio tek u masu mesecu i jos uvek je bio bistar i pitak.