Jela bez mesa

RECEPT ZA LJUTENICU NA SEOSKI NAČIN: Ovaj pikantni namaz savršen je uz roštilj ili vruć hleb

Osim toga može se konzumirati kao prilog uz pečeno meso, kuvani krompir, sireve, pa čak i uz testeninu ili kao sos za sendviče i burgere.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

15.08.2025 08:01

RECEPT ZA LJUTENICU NA SEOSKI NAČIN: Ovaj pikantni namaz savršen je uz roštilj ili vruć hleb
shutterstock.com

Miris pečenih paprika i paradajza odmah vraća uspomene na leto i kuhinju naših baka, a domaća ljutenica je upravo to – spoj jednostavnih sastojaka i bogatog, punog ukusa koji osvaja na prvi zalogaj. Bilo da je poslužite uz hleb i sir, kao prilog mesu ili je sačuvate u teglama za hladne zimske dane, ova delicija unosi toplinu i miris doma u svaki obrok.

U nastavku pogledajte recept za ljutenicu koji će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

  • 5 kg paradajza
  • 5 kg paprike
  • 1 vezica peršuna
  • šolja ulja
  • 3 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • 2 glavice luka

Priprema:

Za pripremu domaće ljutenice, paradajz i paprike najpre ispečemo, a zatim ih oljuštimo dok ne skinemo koricu. Povrće isečemo na krupnije komade i stavimo u širu posudu na ringlu, zajedno sa uljem, seckanim peršunom, solju, šećerom i narendanim lukom. Lagano zapržimo, zatim dodamo malo vode, poklopimo i ostavimo da se polako krčka dok ne postigne željenu gustinu.

Ovu ukusnu i aromatičnu ljutenicu možemo poslužiti odmah dok je još topla, ali je možemo i konzervirati kako bismo u njenom ukusu uživali tokom cele zime.

Kada se ljutenica dovoljno ukuva i dobije gustinu koja vam prija, sipajte je u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se polako hladi, umotana u krpu ili ćebe. Ovako spremljena, zadržaće svoj miris, boju i ukus sve do zime, pa ćete u hladnim danima moći da uživate u bogatom, domaćem zalogaju koji miriše na leto.

Ljutenica je spoj letnjih mirisa i domaće tradicije u tegli. Uz nju, i najhladniji dani mirišu na sunce i zrele bašte.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)