Đuveč je tradicionalno srpsko jelo koje se već vekovima kuva u našim domovina. Izvorno vodi poreklo iz turske kuhinje, ali se odomaćilo na Balkanu gde se priprema samo od povrća ili češće uz dodatak pilećeg i svinjskog mesa. Osnova je pirinač, jeftino, tipično narodno jelo koje se priprema za samo 30 minuta, a najčešće se koristi sezonsko povrće.
Pored uobičajenog đuveča postoji i onaj sa spanaćem. Ovo povrće je odličan dodatak ovom jelu koje dobija potpuno drugačiju aromu, ali i punoću ukusa čime se obogaćuje tradicionalno srpsko jelo.
Srećna Republika vam poklanja recept za đuveč sa pirinčem i spanaćem, a k ga je jednom ovako jeo uvek ga priprema na ovaj način.
Sastojci:
- 300 g svežeg (ili zamrznutog) spanaća
- 1 šolja pirinča
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 paprika (po želji)
- 2 čena belog luka
- 2 - 3 paradajza (ili 1/2 konzerve seckanog)
- 2 kašike ulja
- So, biber, suvi začin, origano ili mirođija
- Voda ili povrtni bujon (oko 2 šolje)
- 1 jaje
- 100 g kačkavalja
Priprema:
Na malo ulja proprži sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodaj rendanu šargarepu i seckanu papriku, pa sve zajedno dinstaj nekoliko minuta. Ubaci opran spanać (ako je zamrznut prethodno ga odmrzni) i kratko ga prodinstaj da omekša. Dodaj opran pirinač i seckani paradajz, začini po ukusu sa soli, biberom i suvim začinima. Nalij toplom vodom ili bujonom (otprilike 2:1 odnos vode i pirinča), promešaj i ostavi da lagano krčka dok pirinač malo omekša. Sve prebaci u vatrostalnu posudu, preli umućenim jajetom i stavi da se zapeče 10 do 15 minuta. Kad je đuveč gotov pospi naredndanim kačkavaljem, vrati u vrelu rernu da se sir otopi i đuveč sa spanaćem je gotov. Uživajte!
Komentari (0)