Jela bez mesa

TRADICIONALNO SRPSKO JELO NA DRUGAČIJI NAČIN: Recept za đuveč sa pirinčem i spanaćem!

Ovo jelo vodi poreklo iz turske kuhinje, ali se odomaćilo na Balkanu i kod nas postoji verzija samo sa povrćem, ali i uz dodatak mesa.

Slika Autora
byDragana Petrović

09.06.2025 08:01

TRADICIONALNO SRPSKO JELO NA DRUGAČIJI NAČIN: Recept za đuveč sa pirinčem i spanaćem!
prapass/Shutterstock

Đuveč je tradicionalno srpsko jelo koje se već vekovima kuva u našim domovina. Izvorno vodi poreklo iz turske kuhinje, ali se odomaćilo na Balkanu gde se priprema samo od povrća ili češće uz dodatak pilećeg i svinjskog mesa. Osnova je pirinač, jeftino, tipično narodno jelo koje se priprema za samo 30 minuta, a najčešće se koristi sezonsko povrće. 

Pored uobičajenog đuveča postoji i onaj sa spanaćem. Ovo povrće je odličan dodatak ovom jelu koje dobija potpuno drugačiju aromu, ali i punoću ukusa čime se obogaćuje tradicionalno srpsko jelo.

Srećna Republika vam poklanja recept za đuveč sa pirinčem i spanaćem, a k ga je jednom ovako jeo uvek ga priprema na ovaj način.

Sastojci:

  • 300 g svežeg (ili zamrznutog) spanaća
  • 1 šolja pirinča
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika (po želji)
  • 2 čena belog luka
  • 2 - 3 paradajza (ili 1/2 konzerve seckanog)
  • 2 kašike ulja 
  • So, biber, suvi začin, origano ili mirođija
  • Voda ili povrtni bujon (oko 2 šolje)
  • 1 jaje 
  • 100 g kačkavalja

Priprema:

Na malo ulja proprži sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodaj rendanu šargarepu i seckanu papriku, pa sve zajedno dinstaj nekoliko minuta. Ubaci opran spanać (ako je zamrznut prethodno ga odmrzni) i kratko ga prodinstaj da omekša. Dodaj opran pirinač i seckani paradajz, začini po ukusu sa soli, biberom i suvim začinima. Nalij toplom vodom ili bujonom (otprilike 2:1 odnos vode i pirinča), promešaj i ostavi da lagano krčka dok pirinač malo omekša. Sve prebaci u vatrostalnu posudu, preli umućenim jajetom i stavi da se zapeče 10 do 15 minuta. Kad je đuveč gotov pospi naredndanim kačkavaljem, vrati u vrelu rernu da se sir otopi i đuveč sa spanaćem je gotov. Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)