Jela bez mesa

ĐUVEČ BEZ MESA SA SMRZNUTIM POVRĆEM: Brz, jeftin ukusan ručak koji svako može da napravi!

Veruje se da su ovo jelo na Balkan doneli turski osvajači.

10.05.2024 06:01

ĐUVEČ BEZ MESA SA SMRZNUTIM POVRĆEM: Brz, jeftin ukusan ručak koji svako može da napravi!
Shutterstock

Đuveč je staro jelo koje se može pripremati sa mesom ili bez njega. Nekad je redovno bilo na srpskim trpezama, a sad se ponovo vraća na velika vrata. U pitanju je jeftino jelo od pirinča i povrća koje se brzo priprema, a izuzetno je zdravo.

Veruje se da su ovo jelo na Balkan doneli turski osvajači. Samo ime ovog jela potiče od turske reči Güveç, što znači "zemljani lonac" u kome se nekad pripremalo ovo jelo. Danas se koriste razne vrste dubljih tepsija poznate kao đuvečari.

Srećna republika vam poklanja recept za đuveč sa smrznutim povrćem koji se još brže priprema, jer nećete gubiti vreme na čišćenje i seckanje povrća.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 pakovanje zamrznutog povrća za đuveč
  • pola šolje (za belu kafu) pirinča
  • malo ulje
  • začini po želji

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckani crni luk, pa kad porumeni dodati smrznuto povrće iz kese i beli luk. Povrće sipajte onako smrznuto kako ste ga izvadili iz zamrzivača i prodinstajte 5 minuta koliko da se u potpunosti otopi. Sipajte pirinač i nalijte sa dosta vode, začinite sa soli ili vegetom, dinstajte na laganoj vatri još 10 minuta. Kad je pirinač na pola gotov sve prebacite u tepsiju i pecite na 200 stepeni. Đuveč je gotov je kad pirinač u potpunosti odmekne. Nemojte da brinete ako ima još malo safta upiće ga pirinač, bolje nego da bude suv. Može da se posluži kao prilog uz meso ili da se jede klot kao uobičajen obrok. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)