Tokom hladnijih dana nutricionisti savetuju i prilagođavanje obroka u skladu sa potrebama organizma. Bitno je da se hranimo mešovito i da unosimo dosta povrća.
Za sve one koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa, đuveč je idealno rešenje jer u sebi sadrži sve potrebne namirnice. Ovo jelo od mesa i povrća okrepiće vas tokom jesenjih dana i držati vas sitim i po nekoliko sati.
Srećna Republika donosi vam recept za đuveč sa svinjskim mesom:
Sastojci:
- 800 g svinjskog mesa ( od buta, ili krmenadli bez kosti )
- oko 150-200 g dimljene slanine
- oko 800 g povrća ( mešavina)
- 3 glavice crnog luka
- 5 punih kašika pirinča
- oko 2 pune kašike seckanog peršunovog lista
- 2 ravne kašikice soli
- 2 pune kašikice vegete
- 0,5 kašikice bibera
- 2 pune kašikice crvene slatke paprike
- na vrh kašikice ljute crvene paprike
- 1,5 dl paradajz soka
- oko 8 dl vode
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
Meso i slaninu oprati i ocediti od vode, pa zatim iseći na krupnije kocke. Crni luk oljuštiti, oprati, pa krupnije iseckati. Ako se za pripremu đuveča koristi sveže povrće, onda povrće očistiti, oprati i iseckati. Može se praviti i sa zamrznutim povrćem za đuveč, koje je već spremljeno za pripremu. Količina i vrsta povrća se može kombinovati i po svom izboru. U veći sud sipati malo ulja, pa dodati iseckan crni luk i komade mesa. Sve zajedno dinstati na tihoj vatri oko 5-10 minuta i povremeno promešati. Ako je potrebno dodati nekoliko kašika vode. Zatim meso posuti crvenom paprikom i promešati na vatri. Sada u sud dodati pripremljeno povrće i seckan peršunov list, pa promešati i nastaviti dinstanje još oko 10 minuta. Nakon toga sipati paradajz sok i vodu u toj količini da tečnost tek prekrije meso i povrće. Dodati začine i promešati, pa đuveč staviti da se kuva. Sačekati da provri, pa smanjiti vatru i ostaviti da tiho vri poklopljeno oko sat vremena. Otprilike na polovini kuvanja dodati pirinač i dobro promešati đuveč.
Prijatno!
Komentari (0)