Jela sa mesom

ĐUVEČ SA SVINJSKIM MESOM: Jedan sastojak daje mu poseban šmek, ovakav još niste probali (FOTO)

Domaći recept za sočni obrok.

15.11.2023 08:00

ĐUVEČ SA SVINJSKIM MESOM: Jedan sastojak daje mu poseban šmek, ovakav još niste probali (FOTO)
shutterstock.com

Tokom hladnijih dana nutricionisti savetuju i prilagođavanje obroka u skladu sa potrebama organizma. Bitno je da se hranimo mešovito i da unosimo dosta povrća.

Za sve one koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa, đuveč je idealno rešenje jer u sebi sadrži sve potrebne namirnice. Ovo jelo od mesa i povrća okrepiće vas tokom jesenjih dana i držati vas sitim i po nekoliko sati.

Srećna Republika donosi vam recept za đuveč sa svinjskim mesom:

Sastojci: 

  • 800 g svinjskog mesa ( od buta, ili krmenadli bez kosti )
  • oko 150-200 g dimljene slanine
  • oko 800 g povrća ( mešavina)
  • 3 glavice crnog luka
  • 5 punih kašika pirinča
  • oko 2 pune kašike seckanog peršunovog lista
  • 2 ravne kašikice soli
  • 2 pune kašikice vegete
  • 0,5 kašikice bibera
  • 2 pune kašikice crvene slatke paprike
  • na vrh kašikice ljute crvene paprike
  • 1,5 dl paradajz soka
  • oko 8 dl vode
  • 2-3 kašike ulja

 

Priprema:

 Meso i slaninu oprati i ocediti od vode, pa zatim iseći na krupnije kocke. Crni luk oljuštiti, oprati, pa krupnije iseckati. Ako se za pripremu đuveča koristi sveže povrće, onda povrće očistiti, oprati i iseckati. Može se praviti i sa zamrznutim povrćem za đuveč, koje je već spremljeno za pripremu. Količina i vrsta povrća se može kombinovati i po svom izboru.  U veći sud sipati malo ulja, pa dodati iseckan crni luk i komade mesa. Sve zajedno dinstati na tihoj vatri oko 5-10 minuta i povremeno promešati. Ako je potrebno dodati nekoliko kašika vode. Zatim meso posuti crvenom paprikom i promešati na vatri. Sada u sud dodati pripremljeno povrće i seckan peršunov list, pa promešati i nastaviti dinstanje još oko 10 minuta.  Nakon toga sipati  paradajz sok i vodu u toj količini da tečnost tek prekrije meso i povrće. Dodati začine i promešati, pa đuveč staviti da se kuva. Sačekati da provri, pa smanjiti vatru i ostaviti da tiho vri poklopljeno oko sat vremena. Otprilike na polovini kuvanja dodati pirinač i dobro promešati đuveč.

 

Prijatno!

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)