Sezona kupsa je vreme kada možete napraviti brojne specijalitete od ovog povrća. Kups se u Srbiji najčešće priprema kao varivo sa i bez mesa pod imenom sladak kupus, jede se kao kao salata, a das je i vreme kad se kiseli kupas za zimu za sarme i podvarak.
Kupus je izuzetno zdravo povrće visoke nutritivne i niske kalorijske vrednosti bogato dijetetskim vlaknima, vitaminom C , kalijumom, gvožđem, magnezijumom, kalcijumom... Prilikom kupoivine kupusa na pijaci ili u supermarketu obratite pažnju da nema velika rebra i da ima tanko lišće savijeno u tvrdu glavicu. Kod nas se koristi uglavnom beli, a nešto manje crveni kupus.
Srećna republika vam donosi neobičan recept za pohovani kupus. U pitanju je brzinski ručak za samo 200 dinara a ukusno jelo za celu porodicu.
                                                                                                            
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                            
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                 Shutterstock
                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                            
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
 - 3 jajeta
 - 50 g pavlake ili grčkog jogurta
 - 1 kašika kukuruznog skroba
 - 3 kašike brašna
 
Priprema:
Kupus operite i isecite na pola. Svaku polovinu isecite na više debljih delova koje blanširajte u ključaloj i posoljenoj vodi dva do tri minuta. U posebnoj posudi umutite jaja sa malo soli i bibera, dodajte pavlaku ili grčki jogurt, skrob i brašno. Smesu dobro sjedinite, pa uvaljajte kupus i pržite na zagrejanom ulju.
                
                     
                                
                                        
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
Komentari (0)