Septembar je idealno vreme za pripremu zimnice. Povrća ima u izobilju po pristupačnim cenama, a i nije više toliko vruće kao leti. Paprika je jedno od najzdravijih vrsta povrća bogata vitaminom C zbog čega se od davnina čuvaju na razne načine za zimu.
Drugi sastojak je kupus koji je, takođe, poznat po svojim nutritivnim svojstvima i blagodetima po ljudsko zdravlje. Kombinacijom ova dva povrća dobijamo bogatstvo vitamina u jednoj tegli.
Ova zimnica, osim što je izuzetno zdrava je vrlo ukusna a biće pravo uživanje za nepca tokom hladnih zimskih dana. Kako ističu iskusne domaćice tajna ove zimnice je u jednom jednostavnom triku koji će dati savršen ukus. Naime, neophodno je da se preliv, kojim će se zaliti paprika i kupus, bude pripremljen dan ranije i potpuno hladan pre nego što ga sipate u tegle.
Srećna republika vam poklanja recept za paprike punjene kupusom.
Sastojci:
- 4 kg paprike
- 4 kg rendanog kupusa
- 1 l sirceta
- 3 l vode
- 250 g šećera
- 200 g soli
- 1 vinobran
- 1 konzervans
- 20 do 30 g bibera u zrnu
Priprema:
Sirće, vodu, šećer, so, vinobran, konzervans i biber pomešajte u većoj šerpi ili loncu. Stavite na šporet i kad provri ostavite da se kuva 15 minuta. Količinu preliva možete povećavati u zavisnoti od povrća koje stavljate za zimu. Paprike dobro oprati, očistiti od semeni i ostaviti da se osuše. Kupus narendajte, posolite i ostavite na 10 minuta kako bi omekšao i pustio sok. Papriku punite kupusom koji malo pritisnite da bi ga što više stalo. Ovako napunjene paprike ređajte u teglu. Kad je tegla puna do vrha pažljivo prospite višak vode koji se skupio, a zatim nalite hladnim prelivom do vrha. Zatvorite tegle i čuvajte ih na hladnom mestu.
Komentari (0)