Septembar je pred vratima te domaćice i domaćini širom Srbije uveliko spremaju zimnicu. Tokom jesenjih i zimskih dana ona je neizostavna na trpezama u svim domovima, a posebno u doba slava.
Jedna od omiljenih namirnica za pripremu zimnice je paprika. Ona se može koristiti na najraznovrnije načine. Srećna Republika donosi vam recept za parenu turšiju.
Sastojci:
- 10 kg crvene paprike
- 600 g krupnije soli + za salamuru
- 3 l sirćeta 2
- 50 ml ulja
- 15 g listova lovora
- 15 g pimenta
- 15 g bibera
- 2 kašike meda
- 4 korena rena
Priprema:
Paprike operite i odsecite drške. Stavite marinadu od vode i sirćeta u odnostu 1:3 da provri. Dodajte začine, so, ulje i med. Paprike stavite u vrelu marinadu, ostavite ih 1-2 minuta da stoje u njoj, dok ne promene boju u narandžastu. Ostavite da se ohlade. Poređajte u tegle, u svaku dodajte komadić rena, pa prelijte hladnom salamurom (so rastvorena u vodi, na 5 litara vode ide 300 g soli).
Komentari (0)