Jela bez mesa

RECEPT ZA PARENU TURŠIJU: Zimnica od 10 kila paprike i jednog efektnog začina (FOTO)

Fantastičan dodatak svim jelima.

25.08.2023 08:01

RECEPT ZA PARENU TURŠIJU: Zimnica od 10 kila paprike i jednog efektnog začina (FOTO)
shutterstock.com

Septembar je pred vratima te domaćice i domaćini širom Srbije uveliko spremaju zimnicu. Tokom jesenjih i zimskih dana ona je neizostavna na trpezama u svim domovima, a posebno u doba slava.

Jedna od omiljenih namirnica za pripremu zimnice je paprika. Ona se može koristiti na najraznovrnije načine. Srećna Republika donosi vam recept za parenu turšiju.

 

Sastojci:

  • 10 kg crvene paprike
  •  600 g krupnije soli + za salamuru
  •  3 l sirćeta 2
  • 50 ml ulja 
  • 15 g listova lovora 
  • 15 g pimenta 
  • 15 g bibera 
  • 2 kašike meda 
  • 4 korena rena

 

Priprema:

Paprike operite i odsecite drške. Stavite marinadu od vode i sirćeta u odnostu 1:3 da provri. Dodajte začine, so, ulje i med. Paprike stavite u vrelu marinadu, ostavite ih 1-2 minuta da stoje u njoj, dok ne promene boju u narandžastu. Ostavite da se ohlade. Poređajte u tegle, u svaku dodajte komadić rena, pa prelijte hladnom salamurom (so rastvorena u vodi, na 5 litara vode ide 300 g soli).

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)