Jela bez mesa

ORIGINALNI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Samo će ovako imati prepoznatljiv ukus

S obzirom na to da je lako dostupna i brza za pripremu, postala je omiljena.


Slika Autora
byNevena Jakovljević

23.06.2025 08:01

ORIGINALNI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Samo će ovako imati prepoznatljiv ukus
shutterstock.com/vivooo

Šopska salata je jedno od najpoznatijih jela koje je stiglo na naše trpeze iz Bugarske, ali je toliko postala popularna da se danas smatra "našim" specijalitetom. Ova salata je nezaobilazna na porodičnim ručkovima, a u restoranima koji se fokusiraju na tradicionalnu hranu, njeno prisustvo je apsolutno obavezno.

Tokom letnjih meseci, rashlađena šopska salata predstavlja pravi pogodak. Mnogi ljudi uživaju u njoj kao brzinskom obroku, što je čini praktičnom opcijom za sve one koji su u žurbi. Na ovaj način, šopska salata ne samo da zadovoljava glad, već i pruža potrebne vitamine i minerale, čineći je zdravim izborom.

Iako je svako od nas možda razvio neki svoj omiljeni način pripreme šopske salate, originalni recept se obično sastoji od svežih sastojaka. U klasičnoj verziji, ova salata se pravi od krastavaca, paradajza, crvenog luka, paprike i posuta je sirom. Ovi sastojci se kombinuju na jednostavan način, a rezultat je ukusna i šarena salata koja osvežava i zadovoljava.

Sastojci:

  • 200 g belog slanog sira
  • 3 paprike babure
  • 3 paradajza
  • 3 sveža krastavca
  • 1 velika glavica ljubičastog luka
  • 2-3 grančice svežeg peršuna
  • 2-3 kašike ulja
  • 2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta

Priprema:

Za početak pripreme salate, važno je da se povrće temeljno opere. U ovom slučaju, paradajz i paprike treba dobro oprati, dok se krastavac oljušti. Nakon što je krastavac očišćen, paprika se deli na pola, pri čemu je potrebno odstraniti peteljku i semenke. 


Paradajz i krastavci se takođe seku na kockice, što doprinosi svežini i sočnosti salate. Luk treba oljuštiti i podeliti. Polovina luka se seče na tanje kolutove, dok se druga polovina secka na sitne kockice. 

shutterstock.com/djphotographics

Recept za šopsku salatu


Kada je povrće pripremljeno, sve naseckane sastojke treba prebaciti u dublju posudu. Ovaj korak je bitan kako bi se osiguralo da se svi sastojci dobro sjedine. Prelivanje sirćetom i uljem je ključno, jer ova kombinacija daje posebnu svežinu i aromu. Nakon što se dobro izmeša, salata može da se posluži!

Na vrh salate se postavljaju kolutovi luka, što ne samo da daje na izgledu, već i doprinosu ukusu. Rendani slani sir je još jedan bitan dodatak. Na kraju, sve se posipa seckanim peršunom, koji ne samo da dekorativno izgleda, već i obogaćuje ukus. Ova jednostavna, ali ukusna salata može biti savršena kao prilog uz glavno jelo ili kao lagani obrok tokom vrelih letnjih dana.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)