Slatkiši

NAJLEPŠI KRAMBL SA JABUKAMA: Hrskav spolja, sočan iznutra, a uz kuglu sladoleda je čista fantazija

Recept za kolač koji osvaja već na prvi zalogaj.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

20.06.2025 08:01

NAJLEPŠI KRAMBL SA JABUKAMA: Hrskav spolja, sočan iznutra, a uz kuglu sladoleda je čista fantazija
Shutterstock/Apirakthanakorn

Ako volite jednostavne, a ukusne poslastice koje imaju miris doma i detinjstva, krambl sa jabukama je pravi izbor za vas. Ovaj desert spaja sočne, blago začinjene jabuke sa hrskavim slojem od putera, brašna i šećera. Idealno se služi topao, uz kuglu vanila sladoleda ili malo šlaga, a jednako je dobar kao poslastica posle ručka ili kao slatki doručak uz šolju kafe ili čaja.

Priprema je jednostavna i brza, a rezultat je uvek neodoljiv.

Sastojci:

  • 115g putera
  • 115g šećera (može i smeđi)
  • 175g pšeničnog brašna
  • 3 jabuke, oljuštane i iseckane na kockice
  • 1/2 kašičice cimeta
  • malo vode

Priprema:

U ovom receptu, prvi korak je priprema jabuka koje će se koristiti kao osnova za kolač. U šerpu dodajte sveže jabuke, cimet i malo vode. Kuvanje na srednjoj vatri traje oko 7 minuta, što omogućava jabukama da omekšaju i upiju aromu cimeta. Ovaj začin ne samo da dodaje predivan miris, već čini jabuke savršenim izborom za desert. 

Dok se jabuke kuvaju, možete se posvetiti pripremi krambl smese. U činiji pomešajte buter, brašno i šećer. Koristite prste kako biste sve sastojke dobro spojili dok ne dobijete strukturu koja podseća na pesak. U redu je ako ostanu sitne gromuljice, jer će to dodati teksturu kolaču. Ova smesa je ključna jer će se tokom pečenja stvoriti zlatno-braon korica koja će biti kontrast sočnim jabukama.

Kada su jabuke skuvane, prebacite ih u vatrostalnu posudu ili pekač. Prelijte ih sa malo tečnosti u kojoj su se kuvale, a zatim pospite pripremljenu krambl smesu preko jabuka. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Tokom pečenja, vrh kolača će postati zlatno-braon.

Po želji na vrh stavite kuglu sladoleda.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)