Miris sveže pečenog hleba koji ispuni kuću teško je nadmašiti - uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti savršen domaći hleb sa hrskavom koricom i mekom, vazdušastom sredinom.
U nastavku je recept.
Sastojci:
- kilogram mekog brašna tip 400, možete koristiti i druge vrste
- 10g suvog kvasca
- kašičica šećera
- dve kašičice soli
- 700 ml mlake vode
- malo ulja za podmazivanje
Priprema:
U šolji pomešajte 10 g suvog kvasca, dve kafene kašičice brašna, kašičicu šećera i tri supene kašike mlake vode. Pokrijte šolju pamučnom krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu dok kvasac ne "oživi" i zapeni.
U većoj činiji sjedinite kilogram brašna i dve kafene kašičice soli. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte nadošli kvasac. Polako dolivajte oko 700 ml mlake vode, prvo mešajući viljuškom, a zatim rukama. Kada testo postane glatko i elastično, bez grudvica, znajte da ste ga dobro umesili.
Oblikujte loptu od testa, premažite je tankim slojem ulja i stavite u podmazanu činiju. Pokrijte prijanjajućom folijom i krpom i ostavite da se udvostruči.
shutterstock.com/Pixx Media

U međuvremenu, zemljanu posudu i njen poklopac podmažite i stavite u hladnu rernu. Uključite rernu na 220 stepeni da se posuda postepeno zagreje.
Kada testo naraste, blago ga premesite, vratite u činiju još pola sata, pa mu potom oblikujte formu koja odgovara vašem pekaču.
Pažljivo prebacite testo u zagrejan pekač, po želji ga zasecite nožem ili žiletom, poklopite i vratite u rernu. Pecite 30 minuta poklopljeno, zatim skinite poklopac i pustite da se još 15 minuta zapeče do zlatne, hrskave korice.
Kada izvadite hleb, umotajte ga u pamučnu krpu i ostavite da "odahne". Potom ga isecite, namažite omiljeni puter, ajvar ili džem - i uživajte u najlepšem mirisu domaćinstva.
Komentari (0)