Jela bez mesa

RECEPT ZA LJUTENICU: Omiljeni gurmanski namaz koji će za tili čas probuditi sva vaša čula!

Iako ova vrsta zimnice zahteva puno vremena za pripremu, svaki trud se isplati.

17.08.2023 08:00

RECEPT ZA LJUTENICU: Omiljeni gurmanski namaz koji će za tili čas probuditi sva vaša čula!
shutterstock.com

Ljutenica neke podseća na ljutu verziju ajvara, a neki kažu da više liči na pinđur. Ipak, moramo da se složimo da ljutenicu ne može svako da konzumira, jer njena ljutina ne odgovara svima. Ta ljutina dolazi od ljutih papričica koje se dodaju tokom pripreme. Osnova ovog namaza su paprika i paradajz, koji se dodatno dopunjuju drugim povrćem i začinima po želji.

Ljutenica je jelo koje se uglavnom priprema u Bugarskoj i često se naziva bugasrka ljutenica, ali je rasprostranjena i u Makedoniji. U Srbiji se rado priprema svake sezone i neizostavna je na slavskim trpezama.

Srećna Republika vam donosi savršen recept za ovu vrstu zimnice.

Foto: Shutterstock

Osnova ljutenice su paprika i paradajz, a neki kažu da je u pitanju ljuta verzija ajvara.

Sastojci:

  • 3 kg crvenih mesnatih paprika
  • 2 kg zrelog paradajza
  • 3 dl ulja
  • 2,5 dl vinskog sirćeta
  • 3 kašike soli
  • 3 kašike kristal šećera
  • 2 glavice belog luka
  • 2 veze peršun lista
  • 9 ljutih feferona

Priprema:

Tegle i poklopce oprati i staviti u rernu na 50 stepeni da se zagreju i sterilizuju. Paprike (babura ili rog paprika) ispeći u rerni ili na roštilju. Pečene paprike oljuštiti, očistiti od semenki i izrezati na filete pa na kockice. Feferone oprati i sitno iseckati. Beli luk oljuštiti. Peršun list oprati. Blenderom zajedno iseckati beli luk i peršun list. U veliku šerpu staviti ulje, vinsko sirće, so, šećer sitno iseckan paradajz i sitno iseckane ljute feferone.Kuvati uz mešanje sat vremena, pa dodati sitno iseckanu pečenu crvenu papriku, iseckan beli luk i peršun list. Kuvati uz stalno mešanje još sat, odnosno dok ne ostane trag od varjače na dnu posude. Gotovu ljutenicu sipati kutlačom u zagrejane tegle. Naredni dan tegle zatvoriti.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)