Miris prženog luka i karamelizovanog kupusa uvek budi sećanja na detinjstvo i kuhinju naših baka. Flekice sa kupusom, jednostavno i skromno, pravo su jelo na tanjiru - spoj domaćih testenina i slatkastog kupusa koji se topi u ustima. Ovo tradicionalno jelo se brzo priprema, a još brže nestaje sa stola, jer u svojoj jednostavnosti krije savršen balans ukusa i topline doma. Bilo da ih spremate kao glavno jelo ili kao prilog, flekice sa kupusom su uvek dobar izbor kada želite nešto klasično, ukusno i sa dušom.
U nastavku pogledajte kako da pripremite flekice sa kupusom.
Potrebno je:
- 500 g flekica (testenina)
- 1 srednja glavica kupusa
- 1 veći crni luk
- 2-3 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica šećera (opciono)
Priprema:
Flekice sa kupusom su pravo remek-delo jednostavne domaće kuhinje. Da biste pripremili ovo tradicionalno jelo, najpre očistite svež kupus i isecite ga na tanke rezance. Posolite ga blago i ostavite da odstoji oko 15 minuta kako bi omekšao, a zatim ga dobro iscedite od viška tečnosti.
Dok kupus odstoji, skuvajte flekice u posoljenoj vodi prema uputstvu s pakovanja - cilj je da budu "al dente". Kada su gotove, procedite ih i ostavite sa strane.
U velikom tiganju zagrejte malo ulja i propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte pripremljeni kupus i nastavite da ga pržite na srednjoj temperaturi, sve dok ne omekša i ne poprimi zlatno-smeđu boju - što traje otprilike 20 do 30 minuta. Po želji, možete dodati i kašičicu šećera za blago karamelizovan ukus.
Na kraju, dodajte kuvane flekice u tavu sa kupusom, dobro promešajte da se ukusi sjedine i začinite po ukusu solju i biberom. Poslužite toplo i uživajte u jelu koje spaja tradiciju i jednostavnost u svakom zalogaju.
Komentari (0)