Jela bez mesa

NAJBOLJI VOJVOĐANSKI RECEPT ZA FLEKICE SA KUPUSOM: Priprema iz tradicionalne kuhinje - jednostavno, a savršeno

Flekice sa kupusom su pravo jelo iz bakine kuhinje – mirisno i neodoljivo ukusno.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

29.07.2025 08:01

NAJBOLJI VOJVOĐANSKI RECEPT ZA FLEKICE SA KUPUSOM: Priprema iz tradicionalne kuhinje - jednostavno, a savršeno
YouTube/printscreen

Miris prženog luka i karamelizovanog kupusa uvek budi sećanja na detinjstvo i kuhinju naših baka. Flekice sa kupusom, jednostavno i skromno, pravo su jelo na tanjiru - spoj domaćih testenina i slatkastog kupusa koji se topi u ustima. Ovo tradicionalno jelo se brzo priprema, a još brže nestaje sa stola, jer u svojoj jednostavnosti krije savršen balans ukusa i topline doma. Bilo da ih spremate kao glavno jelo ili kao prilog, flekice sa kupusom su uvek dobar izbor kada želite nešto klasično, ukusno i sa dušom.

U nastavku pogledajte kako da pripremite flekice sa kupusom.

Potrebno je:

  • 500 g flekica (testenina)
  • 1 srednja glavica kupusa
  • 1 veći crni luk
  • 2-3 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica šećera (opciono)

Priprema:

Flekice sa kupusom su pravo remek-delo jednostavne domaće kuhinje. Da biste pripremili ovo tradicionalno jelo, najpre očistite svež kupus i isecite ga na tanke rezance. Posolite ga blago i ostavite da odstoji oko 15 minuta kako bi omekšao, a zatim ga dobro iscedite od viška tečnosti.

Dok kupus odstoji, skuvajte flekice u posoljenoj vodi prema uputstvu s pakovanja - cilj je da budu "al dente". Kada su gotove, procedite ih i ostavite sa strane.

U velikom tiganju zagrejte malo ulja i propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte pripremljeni kupus i nastavite da ga pržite na srednjoj temperaturi, sve dok ne omekša i ne poprimi zlatno-smeđu boju - što traje otprilike 20 do 30 minuta. Po želji, možete dodati i kašičicu šećera za blago karamelizovan ukus.

Na kraju, dodajte kuvane flekice u tavu sa kupusom, dobro promešajte da se ukusi sjedine i začinite po ukusu solju i biberom. Poslužite toplo i uživajte u jelu koje spaja tradiciju i jednostavnost u svakom zalogaju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)