Sočivo je vrsta mahunarke koju zbog brojnih nutritivnih svojstava zovu i superhranom. Bogat je izvor folata, kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, fosora, kalcijuma, kalijuma, vitaminima B1 i B9, ima prebiotike i proteine biljnog porekla.
Mnoge domaćice imaju dilemu koliko dugo se priprema sočivo. U zavisnosti od njegove boje, a može biti crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto ili smeđe, se određuje i vreme kuvanja. Crveno i narandžasto sočivo se kuva 25 a zeleno oko 45 minuta. Sočivo ne treba da bude prekuvano, već meko, nepromenjene forme i da se omotač ne odvaja.
Srećna republika vam poklanja recept za čorbu od sočiva koja je izuzetno ukusna i zdrava.
Sastojci:
- 1 šolja sočiva
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 tikvica
- 1 manji celer
- 1 čaša kuvanog paradajza
- so, biber i malo aleve parike
- šaka sitno seckanog peršuna
Priprema:
Sočivo potpite u vodu i ostavite preko noći da odstoji. Propržite crni luk, pa dodajte šargarešu iseckanu na kockice, prelijte sa 2 l vode, ubacite krompir isečen na kockice, celer i sočivo. Začinite sa biberom, alevom parikom (otprilike manje od pola jedne kašičice) i kuvajte 20 minuta, pa dodajte na kockice isečenu tikvicu. Čorbu kuvajte na umerenoj vatri još 10 minuta, potom sipajte kuvani paradajz i dobro promešajte. Kad udari prvi ključ proverite da li je potrebno dodatno začiniti čorbu sa biberom i soli. Sve izmešajte i sklonite sa vatre, pospite sitno iseckan peršun. Po želji u tanjir čorbe prilikom jela možete dodati jednu kašiku kisele pavlake. Prijatno!
Komentari (0)