Jela bez mesa

Ovo je NAJBOLJI RECEPT za bosansku krompirušu: Pravi se od gotovih kora, može svako da je spremi

Ukus je fantazija

Slika Autora
byNevena Jakovljević

28.09.2025 08:01

Ovo je NAJBOLJI RECEPT za bosansku krompirušu: Pravi se od gotovih kora, može svako da je spremi
shutterstock.com/harexape

U domaćoj kuhinji postoji nešto magično u tom momentu kad se mirisi iz rerne šire kroz dom i podsećaju nas na bakine ruke koje su razvlačile vruće kore. Ipak, svaka današnja domaćica dobro zna koliko je dragoceno vreme - između obaveza, posla i porodice. Zato, iako su domaće kore neprevaziđene u ukusu i teksturi, ovaj recept donosi praktično rešenje: pita od kupovnih kora koja gotovo da ne zaostaje za onom tradicionalnom, domaćom verzijom.

Nema razvlačenja, nema mukotrpnog istezanja testa; dovoljno je da se oslonite na gotove kore, ali da pažnjom i brigom nadomestite ono što bismo radili od početka.

U nastavku pogledajte recept za bosansku pitu od krompira sa gotovim korama.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 2 kg krompira
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja, soli po ukusu
  • 1 kašičica bibera

Za preliv:

  • šolja vode
  • so po potrebi

Priprema:

Krompire oljuštite, kratko prokuvajte (da omekšaju, ali ne skroz) i potom ih iskidajte na male kockice ili izrendajte.

U činiji pomešajte krompir s sitno iseckanim crnim lukom i začinima po želji. Posolite pažljivo.

Pripremite kore: odvojite po tri kore sa strane za svaku pitu.

Svaku koru premažite tankim slojem ulja pa složite jednu preko druge (kako biste dobili “snop” od tri kore).

Na treću koru, na dužem kraju, rasporedite fil od krompira i luka. Pažljivo urolajte u rolnu i stavite je u podmazan pleh (ili okruglu tepsiju).

Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve kore i fil.

Kad složite sve “rolne”, vlažnim rukama nežno pritisnite površinu pite, a zatim četkicom premažite uljem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 45 minuta - ili dok pita ne dobije zlatno‑smeđu boju i lepo porumeni.

Kada je pita pečena, prokuvajte posoljenu vodu i pažljivo je prelijte po kesi pite (ovo dodaje sočnost i poseban šmek).

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)