Jela bez mesa

RUČAK ZA 15 MINUTA: Samo 3 sastojka do laganog obroka koji svi vole

Kada dođete sa posla, treba smisliti šta pripremiti za ručak a da svi budu zadovoljni. Sa ovim obrokom ne možete da pogrešite, a ima još jednu prednost - brzo je gotov!

Slika Autora
bySrećna Republika

10.09.2025 11:30

RUČAK ZA 15 MINUTA: Samo 3 sastojka do laganog obroka koji svi vole
shutterstock/Anna_Pustynnikova

Bogatstvo ponude paradajzom na pijacama treba maksimalno iskoristiti za pripremu obroka, pogotovo što su ovi plodovi riznica vitamina i minerala koji blagotvorno deluju na celokupno zdravlje organizma. 

Ovaj sočan plod sadrži obilje vitamina, među kojima se posebno ističe vitamin C, poznat po svojoj ulozi u jačanju imunog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, kao i vitamine: A (beta-karoten) važan za vid i kožu, vitamin K1 koji pomaže zgrušavanju krvi i folnu kiselinu, bitnu za rast ćelija. Tu su i vitamini B-kompleksa koji doprinose pravilnom radu nervnog sistema.

Od minerala, paradajz je bogat kalijumom, koji reguliše krvni pritisak, a sadrži i magnezijum, fosfor, gvožđe i tragove drugih važnih elemenata. Posebno je značajan likopen, snažan antioksidans koji štiti ćelije i doprinosi zdravlju srca. Zanimljivo je da se termičkom obradom paradajza (kuvanjem ili pečenjem) količina dostupnog likopena zapravo povećava, a njegova apsorpcija  dodatno poboljšava ako se kombinuje s malo masnoće, kao što je maslinovo ulje.

Shutterstock

Paradajz obiluje vitaminima i mineralima

Zahvaljujući visokom sadržaju vode (više od 90 odsto) i vlakana, paradajz pomaže hidrataciju i varenje. 

Paradajz je jednostavan za pripremu i veoma koristan za svakodnevnu ishranu - bilo sirov, kuvan ili kao deo raznih jela, a Srećna Republika nudi vam najjednostavniji recept za naukusniji, brzi ručak

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 veća paradajza
  • glavica luka
  • pakovanje špageta
  • malo maslinovog ulja
  • so, origano ili bosiljak (po želji)

Priprema:

Zrele plodove paradajza oljuštite i potom iseckajte što sitnije. Iseckajte luk. U široj, dubljoj šerpi stavite malo maslinovog ulja. Kada se blago zagreje propržite luk i dodajte paradajz. Dinstajte 15 minuta,dok se ne zgusne. Potom dodajte začine. U međuvremenu, dok dinastate paradajz, možete da stavite vodu za špagete i skuvate ih. Špagete prelijte sosom i uživajte. 


Uživajte!

BONUS VIDEO:

     

Komentari (0)