Gaspaćo, osvežavajuća hladna čorba poreklom iz Andaluzije, u južnoj Španiji, savršena je za tople letnje dane. Ovo tradicionalno jelo od povrća je jednostavna za pripremu, puna vitamina i minerala i u svakom zalogaju donosi ukus leta. Tokom vrelih letnjih dana hladi i osvežava telo bolje od sladoleda.
Gaspaćo je idealan način da iskoristite sezonski paradajz, krastavce i paprike, a da istovremeno obradujete porodicu i prijatelje laganim i zdravim obrokom. Bilo da ga poslužite kao predjelo ili glavno jelo, gaspaćo će vas sigurno osvežiti i zadovoljiti.
Sastojci:
- 2 kilograma paradajza (prepolovljenog i očišćenog)
- mali krastavac (oljušten i bez semenki)
- srednja zelena paprika (bez semena)
- polovina glavice crvenog luka
- 2 mala čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike sirćeta
- kašičica soli
- polovina kašičice mlevenog crnog bibera
- polovina kašičice mlevenog kima
- kriška belog hleba, natopljenog (bez kore)
Priprema:
Sve sastojke pomešati u blenderu. Pasirajte minut ili dok supa ne postigne željenu konzistenciju. Probajte i po potrebi začinite solju, biberom ili kimom. Stavite u frižider u poklopljenu posudu 3 do 4 sata ili dok se potpuno ne ohladi. Poslužite hladno, uz dodatke po želji.
Komentari (0)