Jela bez mesa

JESTE LI PROBALI GASPAĆO: Čorba koja hladi i osvežava bolje od sladoleda

Sigurno će vas osvežiti, a obožavaćete njen ukus.

17.06.2024 08:00

JESTE LI PROBALI GASPAĆO: Čorba koja hladi i osvežava bolje od sladoleda
Shutterstock

Gaspaćo, osvežavajuća hladna čorba poreklom iz Andaluzije, u južnoj Španiji, savršena je za tople letnje dane. Ovo tradicionalno jelo od povrća je jednostavna za pripremu, puna vitamina i minerala i u svakom zalogaju donosi ukus leta. Tokom vrelih letnjih dana hladi i osvežava telo bolje od sladoleda. 

Gaspaćo je idealan način da iskoristite sezonski paradajz, krastavce i paprike, a da istovremeno obradujete porodicu i prijatelje laganim i zdravim obrokom. Bilo da ga poslužite kao predjelo ili glavno jelo, gaspaćo će vas sigurno osvežiti i zadovoljiti.

Sastojci: 

  • 2 kilograma paradajza (prepolovljenog i očišćenog)
  • mali krastavac (oljušten i bez semenki)
  • srednja zelena paprika (bez semena)
  • polovina glavice crvenog luka 
  • 2 mala čena belog luka 
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike sirćeta
  • kašičica soli
  • polovina kašičice mlevenog crnog bibera
  • polovina kašičice mlevenog kima
  • kriška belog hleba, natopljenog (bez kore)

Priprema: 

Sve sastojke pomešati u blenderu. Pasirajte minut ili dok supa ne postigne željenu konzistenciju. Probajte i po potrebi začinite solju, biberom ili kimom. Stavite u frižider u poklopljenu posudu 3 do 4 sata ili dok se potpuno ne ohladi. Poslužite hladno, uz dodatke po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)