Jela bez mesa

NISU RUSI LUDI ŠTO OVU NAMIRNICU JEDU SVAKI DAN: Dobra je za krvne sudove i za mršavljenje - a evo kako se sprema

Brzo i lako se sprema, a neverovatno je zdrava.

11.06.2024 13:58

NISU RUSI LUDI ŠTO OVU NAMIRNICU JEDU SVAKI DAN: Dobra je za krvne sudove i za mršavljenje - a evo kako se sprema
Shutterstock

Kaša od heljde, drevni i omiljeni obrok mnogih Rusa, dobija sve veću pažnju zbog svojih nutritivnih koristi i široke primene u svakodnevnoj ishrani. Ova hranljiva kaša, osnova za različite obroke, postaje sve popularnija među onima koji traže zdrav i izbalansiran način ishrane.

Za mnoge, kaša od heljde je više od jednostavnog doručka - to je tradicija koja se prenosi kroz generacije. Pripremljena sa vodom i malo ulja, postaje lagani obrok bez masti, dok se sa dodatkom mleka, meda i oraha pretvara u ukusnu i hranljivu užinu koja pruža dugotrajnu energiju i osećaj sitosti.

Kaša od heljde donosi ove zdravstvene koristi

Borba protiv infekcija: Heljda sadrži rutin koji pozitivno utiče na zidove krvnih sudova, što može pomoći u prevenciji prehlade i drugih infekcija.

Jačanje krvnih sudova: Rutin prisutan u heljdi poznat je po svojoj sposobnosti jačanja krvnih sudova, što čini ovu kašu korisnom za osobe sa vaskularnim problemima, uključujući dijabetes.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Koohacha (@lakoohacha)

Prevencija anemije Bogata gvožđem, heljda se preporučuje osobama koje pate od anemije, pružajući potrebnu dozu ovog važnog minerala.

Podrška mršavljenju: Niskokalorična i nutritivno bogata, kaša od heljde idealan je izbor za one koji žele da održe zdravu težinu i prate dijetu.

Pogodna ishrana za trudnice: Visok nivo folne kiseline u heljdi čini je korisnom za zdravlje trudnica i pravilan razvoj bebe.

Recept i priprema

Recept za pripremu ove ukusne kaše je jednostavan i prilagodljiv različitim ukusima i preferencijama i potrebni su vcam samo voda, so i heljdino brašno. 

 

U šerpu stavite slanu vodu da provri. Kada voda provri, sklonite šerpu sa ringle i dodajte heljdino brašno. Mutite smesu dok ne postane glatka.

Kašu možete obogatiti dodavanjem sira, kajmaka, jogurta, semenki ili slatkih sastojaka kao što su med ili suvo grožđe, prenosi Krstarica. Za posebno hranljiv doručak, dodajte prepržene pečurke sa lukom.

Ova ukusna i hranljiva kaša od heljde postaje omiljeni deo jutarnje rutine za mnoge, nudeći brojne zdravstvene koristi i mogućnosti za kreativnost u kuhinji.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)