Turšija u buretu je jedan od onih starinskih recepata koji nas vraća u kuhinje naših baka, gde se sve spremalo s merom, po receptima koji su se prenosili s kolena na koleno. Nema zime bez dobre turšije, bez šarenih, hrskavih kiselih paprika, krastavčića, karfiola i ostalog povrća koje čeka spremnou buretu u ostavi ili podrumu.
Ova vrsta zimnice ne samo da traje mesecima, već postaje sve bolja što duže stoji. Turšija iz bureta ne sadrži konzervanse, u nju se stavlja samo prirodna so, sirće i voda, što je čini zdravom, osvežavajućom salatom, idealnom uz gotovo svako jelo. Osim što obogaćuje ukus obroka, turšija obiluje probioticima koji pogoduju varenju i jačanju imuniteta tokom hladnih dana.
Ako želite pravu domaću, starinsku,domaću turšiju koja škripi pod zubima, ovo je recept koji ne smete da preskočite.
Sastojci:
- 1 -1,5 kg krastavaca
- 1 kg šargarepe
- 1 kg karfiola (razdvojite ga na cvetiće)
- 1 kg paprike (bela babura, šilja, ljuta po želji)
- 1 kg zelenog paradajza
- 1 glavica crnog luka (na krugove)
- 1 glavica belog luka (u čenovima)
- Par ljutih papričica (opciono)
Za preliv:
- 3 litara vode
- 100 g krupne morske soli
- 250 ml alkoholnog sirćeta (9 odsto)
- 1 kašika šećera
- 5-6 zrna bibera
- Lovorov list (po ukusu)
Priprema:
Operite i očistite svo povrće. Šargarepu secite na štapiće, karfiol na cvetove, papriku na krupnije komade.Zeleniparadajz ostavite ceo. Krastavci ostaju celi ako su manji. Povrće se ne kuva! Ide sirovo, direktno u bure.
Srećna republika
Na dno bureta stavite par zrna bibera, beli luk, lovorov list. Ređajte slojeve povrća, a između slojeva dodajte crni i beli luk.
Možda vas zanima…
Da biste napravili preliv, potrebno je da u lonac sipate vodu i zagrejete je do ključanja. Dodajte so, šećer, sirće, biber, lovor. Mešajte dok se so i šećer ne rastvore. Ohladite smesu na sobnoj temperaturi.
Prelijte povrće u buretu ohlađenim rastvorom. Povrće morate potpuno da prekrijete tečnošću. Stavite plastičnu rešetku, tanjir ili čistu mrežicu da pritisne povrće. Na to stavite čistu težu flašu s vodom.
Držite bure na hladnom mestu, ali ne na direktnoj hladnoći, idealno na temperaturi do 15 stepeni. Povremeno (na 3–5 dana) proveravajte da li je sve potopljeno. Ako nije, dolijte tečnosti istog sastava. Turšija je spremna za jelo posle mesec dana. Čuvajte je u buretu, ili možeš prepakovati u staklene tegle kad se ukiseli.
Komentari (0)