Jela bez mesa

RECEPT ZA ŠARENU SALATU ZA ZIMU: Ona je najbitniji deo trpeze, a i zimnice

Ovaj recept morate da isprobate.

19.09.2024 08:02

RECEPT ZA ŠARENU SALATU ZA ZIMU: Ona je najbitniji deo trpeze, a i zimnice
Printscreen/Youtube/Lekovite Biljke

U vreme kada nam priroda nudi sveže plodove, često se odlučujemo za pripremu raznovrsnih salata. Međutim, mešana šarena salata je pravi hit koji ne samo da obogaćuje naše tanjire, već i čuva dragocene vitamine tokom hladnih zimskih dana.

Ova pikantna i osvežavajuća salata postaje pravi dragulj na policama sa zimnicom, zahvaljujući svojoj živopisnoj boji i hranljivim sastojcima.

Sastojci:

- 1 kg kupusa

- 1 kg krastavčića

- 1 kg karfiola

- 1 kg šargarepe

- 1 kg zelenog paradajza

- 1 kg paprike

- 2-3 l vode

- 1 l sirćeta

- 10 kašika šećera

- 10 kašika soli

- 1-2 kesice bibera u zrnu

- 1 kesica vinobrana

Priprema:

Prvi korak je priprema povrća. Sve povrće dobro operite, očistite i isecite na željene oblike: kupus narendajte, papriku isecite na rezance, krastavčiće i šargarepu na kolutove, paradajz na kriške, a karfiol odvojite na sitnije cvetove.

U većoj posudi pomešajte vodu, sirće, šećer, so, biber u zrnu i vinobran, mešajući dok se svi sastojci ne sjedine. Prelijte pripremljenim prelivom seckano povrće, dobro promešajte i pritisnite poklopcem ili tanjirom. Ostavite da odstoji 24 sata.

Nakon toga, salatu rasporedite u čiste, prethodno sterilizovane tegle. Po potrebi dospite preliv, pritisnite plastičnim pritiskivačem, stavite celofan i gumicama pričvrstite. Na kraju, dobro zatvorite tegle poklopcima koji su prethodno prokuvani.

Ova šarena salata je ne samo zdrava, već i ukusna poslastica koja će obogatiti svaki obrok. Čuvajte je na hladnom mestu i uživajte u njenim okusima čak i kada vani zavlada zima!

Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)