U vreme kada nam priroda nudi sveže plodove, često se odlučujemo za pripremu raznovrsnih salata. Međutim, mešana šarena salata je pravi hit koji ne samo da obogaćuje naše tanjire, već i čuva dragocene vitamine tokom hladnih zimskih dana.
Ova pikantna i osvežavajuća salata postaje pravi dragulj na policama sa zimnicom, zahvaljujući svojoj živopisnoj boji i hranljivim sastojcima.
Sastojci:
- 1 kg kupusa
- 1 kg krastavčića
- 1 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- 1 kg zelenog paradajza
- 1 kg paprike
- 2-3 l vode
- 1 l sirćeta
- 10 kašika šećera
- 10 kašika soli
- 1-2 kesice bibera u zrnu
- 1 kesica vinobrana
Priprema:
Prvi korak je priprema povrća. Sve povrće dobro operite, očistite i isecite na željene oblike: kupus narendajte, papriku isecite na rezance, krastavčiće i šargarepu na kolutove, paradajz na kriške, a karfiol odvojite na sitnije cvetove.
U većoj posudi pomešajte vodu, sirće, šećer, so, biber u zrnu i vinobran, mešajući dok se svi sastojci ne sjedine. Prelijte pripremljenim prelivom seckano povrće, dobro promešajte i pritisnite poklopcem ili tanjirom. Ostavite da odstoji 24 sata.
Nakon toga, salatu rasporedite u čiste, prethodno sterilizovane tegle. Po potrebi dospite preliv, pritisnite plastičnim pritiskivačem, stavite celofan i gumicama pričvrstite. Na kraju, dobro zatvorite tegle poklopcima koji su prethodno prokuvani.
Ova šarena salata je ne samo zdrava, već i ukusna poslastica koja će obogatiti svaki obrok. Čuvajte je na hladnom mestu i uživajte u njenim okusima čak i kada vani zavlada zima!
Prijatno!
Komentari (0)