Tetka Saveta

AKO OVAKO STERILIŠETE TEGLE, ZIMNICA SE NEĆE POKVARITI: 3 najbolja načina - jedan efikasano i momentalno ubija bakterije

Pored zagrevanja u rerni ili kuvanja u vreloj vodi, bakterije možete ubiti alkoholom ili rakijom.

19.08.2024 11:45

AKO OVAKO STERILIŠETE TEGLE, ZIMNICA SE NEĆE POKVARITI: 3 najbolja načina - jedan efikasano i momentalno ubija bakterije
shutterstock.com

Priprema zimnice ove godine je počela ranije nego inače, zato što je voće i povrće usled visokih temperatura sazrelo ranije. Većina srpskih domaćica ima svoje recepte za pripremu ajvara, šarene salate, kuvanog paradajza, džemova i drugih nezaobilaznih specijaliteta koji se čuvaju za zimu.

Najzdravija je ona zimnica u koju se ne dodaju aditivi i konzervansi, a da bi se sprečilo da se pokvari važno je dobro oprati i sterilisati tegle i flaše. Srpske domaćice posude u kojima čuvaju zimicu najčešće sterilišu tako što ih operu, pa ubace zagrejanu rernu šporeta na 100 stepeni na 30 minuta kako bi toplota ubila bakterije.

Ali, osim ovoga postoje i drugi možda malo neobični načini za sterilizaciju tegli i flaša, ali vrlo efikasni. 

Rakija ili alkohol

Možda zvuči čudno ali alkohol ili rakija je odličan način za sterilizaciju staklenih tegli i flaša za zimnicu. U svaku teglu sipajte malo alkohola ili domaće jake rakije, potresite je da pređe preko cele unutrašnjosti posude i prospite. Tegle izbrišite alkoholom i sa spoljne strane i ne zaboravite da na ovaj način detaljno očistite i poklopce. Ostavite da se osuše prirodnim putem i ne brinite, miris alkohola ili rakije će brzo izvetriti.

Foto: Shutterstock

Sterilizacija tegli je ključna za uspešno čuvanje zimnice

 

Sterilizacija u rerni

Ovu vrstu sterilizacije, kako smo već pomenuli, primenjuje najveći broj domaćica. Tegle dobro operite u sapunici, isperite ih čistom vodom i ostavite da se osuše priprdinim putem. Kad je vaš ajvar ili džem već gotovo spreman za sipanje uabacite tegle u vrelu rernu na 100 ili 130 stepeni, ali nikakoviše da staklo ne bi puklo. Ostavite u rerni 20 do 30 minuta, potom ih izvadite i spremne su da se u njih sipa gotova zimnica. 

shutterstock.com

Nemojte da zaboravite da sterilišete i poklopce za tegle

 

Sterilizacija kuvanjem

Još jedan popularan način za sretilizaciju je kuvanje u vreloj vodi od 10 do 15 minuta neposredno pre sipanja zimnice Na ovaj način se uništavaju sve bakterije koje mogu da dovedu do kvarenja zimnice. Prilikom sipanja ajvara ili džema, koji se najčešće u tegle presipa vreo, potrebno je da i tegle budu tople kako bi temperatura bila ujednačena i sprečilo pucanje stakla. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)