Vreme pripreme zimnice uveliko je u jeku, a jedno od omiljenih dodataka jelu je i paradajz pire. On se jednostavno sprema a odlično se kombinuje uz sve namirnice, posebno meso. Većina domaćica ga dodaje jelima tokom kuvanja kako bi dobila poseban šmek, međutim, ima i onih koji ga jedu kao salatu ili sos za prelivanje.
Srećna Republika donosi vam recept za domaći paradajz pire koji se veoma jednostavno priprema.
Sastojci:
- 3 kg paradajza
- 2 vezice peršunovog lista
- malo luka vlašca
- koren i list od celera
- 1 glavica crnog luka
- malo rena
- soli po ukusu
Priprema:
Krupne zdrave plodove paradajza operite i skuvajte u vreloj posoljenoj vodi. Skuvan paradajz propasirajte kroz cediljku i ostavite da stoji oko 12 časova. Dok stoji, paradajz će pustiti dosta vode koju treba odliti i upotrebiti za neko jelo. Gusti deo paradajza pomešajte sa iseckanim peršunovim listom, jednom i drugom vrstom luka, korenom celera, listom celera i struganim renom. Sve lepo izmešajte, dodajte soli po ukusu, pa punite čiste teglice i povezujte ih duplim celofanom, piše recepti.com.
Ovako pripremljen pire treba pasterizovati dva puta. Uključite pećnicu na temperaturu od 75°C, stavite tegle u nju i ostavite 65 minuta. Izvadite tegle i ostavite na prohladno mesto, pa posle četiri dana ponovite postupak pasterizacije u trajanju od 35 minuta.
Komentari (0)