Zimnicu je nemoguće zamisliti bez specijaliteta od paprika - ajvara i pinđura. Ove namaze vole i odrasli i deca, i mogu se poslužiti uz sva tri obroka, uz hleb ili proju.
Iako savremene domaćice prilikom pripreme pinđura obavezno koriste plavi patlidžan, naše bake to nisu radile. Po tradicionalnom receptu, za pripremu pinđura koristile su debele mesnate crvene paprike, zreli paradajz i začine - beli luk, ulje, sirće, šećer, so, ljute papričice i listove svežeg peršuna, odnosno mirođije. Plavi patlidžan najčešće su stavljale u ajvar kako bi dobio kremastiju strukturu.
Ukoliko niste vični pravljenju pinđura, a želite da obradujete ukućane ovom ukusnom zimnicom, isprobajte starinski recept iz sveščice naših baka.
Sastojci:
- 4 kg crvenih mesnatih paprika
- 2 kg paradajza
- 200 ml ulja
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 1 glavica belog luka
- 2 vršne kašike šećera
- 3 ljute papričice
- vezica peršunovog lišća
- malo sveže mirođije
- so
- 20 ml esencije
Priprema:
Operite paprike, pa ih očistite od peteljki i smenea i ispecite na ringli. Pečene paprike spuštajte u plastičnu posudu, pa kad napunite posudu prekrijte je prozirnom folijom ili kesom. Tako će se paprike potpariti, pa ćete ih kasnije lako oljuštiti.
Kad oljuštite paprike, spustite ih u đevđir i ostavite da se cede do sutradan.
Oceđene paprike isecite na rezance.
Paradajz operite, poparite vrelom vodom, oljuštite i isecite na kockice.
Iseckan paradajz sipajte u šerpu, dodajte šećer i kuvajte dok se masa ne prepolovi. Dodajte iseckane paprike, ulje, očišćen i iseckan beli luk, očišćene i iseckane ljute papričice, opran i iseckan peršun i mirođiju, pa kuvajte dok ne se ne zgusne. Na kraju dodajte sirće i so i kratko prokuvajte, uz neprestalno mešanje.
U sterilisane tegle sipajte vruć pinđur, pa ih stavite u rernu zagrejanu na 50 stepeni i ostavite da odstoje barem dva sata.
Svaku teglu prekrijte celofanom koji ste premazali sa malo esencije, pa ga pričvrstite gumicom i tegle odložite u špajz.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)