Tetka Saveta

STARINSKI RECEPT ZA AJVAR po proverenom receptu naših baka! Ovako se pravi srpski kavijar, JEDAN SASTOJAK JE PRAVA TAJNA!

Specijalitet vodi poreklo sa juga Srbije i mnogi ga spremaju na razlilčite načine, međutim, jedan sastojak koji se vezuje za recepturu poznatu od davnina, daće mu ukus koji će vas oduševiti.

02.09.2022 11:00

STARINSKI RECEPT ZA AJVAR po proverenom receptu naših baka! Ovako se pravi srpski kavijar, JEDAN SASTOJAK JE PRAVA TAJNA!
Foto: Shutterstock

Kraj leta je vreme za pripremu zimnice. Iako većina savremenih domaćica sve češće nemaju vremena da se bave priremom domaće zimnice, razlika u odnosu na onu kupljenu u prodavnici je očigledna. To se posebno odnosi na fabrički ajvar koji ne može da se poredi sa domaćim.

Njegovo ime potiče od turske reči "havyar", što u prevodu na srpski znači "ikra", pa je ajvar s pravom nazvan srpskim kavijarom.

Glavni sastojak je mesnata, crvena paprika od koje se pravi najukusniji ajvar, međutim, po starinskoj recepturi, poseban šmek ovom ukusnom namazu daje beli luk, kao i način pripreme. Iako je u pitanju tradicionalno jelo sa juga Srbije, svojevremno je Slovenija pokušala da zaštiti ime ajvara kao svoj brend, ali je taj plan, na sreću, osujećen. 

Pixabay.com

Za ajvar se biraju najkvalitetnije mesnate crvene paprike koje se peku

Recept koji ne može da omane

U želji da se sačuva tradicija pravljenja domaćeg ajvara već nekoliko godina u Srbiji se organizuje manifestacija tabavno-takmičarskog karaktera "Izađi mi na teglu". U pitanju je gastronomski karavan, a ekipe sastavljene od najiskusnijih domaćica iz raznih krajeva Srbije takmiče se koja će bolje napraviti specijalitet od paprika. Gotovo svaka domaćica ima neki svoj recept koji se generacijama prenosi sa kolena na koleno, ali jedno je sigurno - ajvar po bakinom receptu je pravo bogatstvo ukusa i mirisa. Može da se jede kao salata, kao namaz, može biti blagog ukusa ili malo ljutkast. Za njegovu pripremu biće vam potrebno malo više vremena, ali će se isplatiti. Pravi se bez upotrebe bilo kakvih konzervansa,a uz pravilno čuvanje može da potraje i do godinu dana.

Srećna republika vam donosi proveren recept naših baka za pripremu ajvara koji ne može da omane.  

shutterstock.com

Paprike se očiste od kožice i semenki

Priprema korak po korak

Sastojci:

  • 30 kg crvene mesnate paprike
  • 9 kg ljubičastih patlidžana
  • 2,5 - 3 l suncokretovog ulja
  • 3 glavice belog luka
  • 9-10 kašika soli
  • 5 kašika alkoholnog sirćeta
  • 1-2 kašike šećera (po potrebi)
  • nekoliko ljutih papričica (po želji)

Priprema: 

Cele paprike i patlidžane operite, posušite i ispecite. Možete ih peći na plotni šporeta na drva, na roštilju ili u rerni. Pečeno povrće stavljajte u posudu i dobro pokrijte poklopcem kako bi se kožica lakše skidala prilikom čišćenja. Paprike se čiste ne samo od kožice, već i od semenki, kao i patlidžan. Očišćeno povrće ostavite u cediljci tokom noći kako bi se dobro ocedilo, a potom ga sameljite u mašini za mlevenje mesa.

U dublju šerpu širokih ivica sipajte ulje da dobro prekrije dno, a potom dodajte mleveno povrće. Uz stalno mešanje ajvar se kuva na vatri srednje jačine i na svakih  20 minuta se dodaje po 2 do 3dl ulja. Nakon otprilike sat vremena dodaje se sitno naseckani beli luk. Ne morate odmah dodati celu količinu već ga sipajte postepeno. So se dodaje pomalo u poslednjih pola sata, a sirće i ljute papričice dodajte poslednjih 15 minuta. Probajte ukus ajvara, pa ukoliko proceniteda je suviše kiseo ili ljut možete ga malo razblažiti šećerom. U zavisnosti od količine povrća ajvar se kuva između 2 i 3 sata, uz neprestano mešanje, kako ne bi zagoreo. Osim po ukusu znaćete da je kuvan kad se povrće počne odvajati od dna šerpe prilikom mešanja. Sipa se u tople tegle koje ste prethodno stelirizovali u rerni. Zatvore se i okrenu naopako. Tako se utople u starom ćebetu i ostave da odstoje 24 sata. Ajvar čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja tegle, ukoliko niste sve pojeli, čuvajte je u frižideru da se vaš omiljeni namaz ne bi pokvario zato što nema konzervansa. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)