Tetka Saveta

Brzo i lako ogulite paradajz za domaći kečap, BEZ LEPLJENJA! Spas za domaćice, a i za mašinicu za mlevenje!

Donosimo vam trikove iskusnih domaćica koji će vam pripremu jednog od omiljenih dodataka jelu skratiti za pola.

28.08.2022 09:00

Brzo i lako ogulite paradajz za domaći kečap, BEZ LEPLJENJA! Spas za domaćice, a i za mašinicu za mlevenje!
shutterstock.com

Domaći kečap sve je popularniji posebno kod onih koji vode računa šta jedu. Brzo i lako se priprema, a mnogo je zdraviji i ukusniji u odnosu na onaj kupovni. Međutim, većina domaćica muku muči sa skidanjem kore s paradajza što im usporava proces pripreme. Ukoliko paradajz s korom meljete u mašini za mlevenje, tek onda nastaje problem zato što se njegova kora lepi za unutrašnjost aparata i samim tim se postupak pravljenja omiljenog dodatka ishrani mnogima pretvori u pravi pakao. 

Srećna republika vam otkriva trik iskusnih domaćica kako da rešite taj problem i paradajz sameljete za tili čas bez lepljenja. Pritom, i vaš kečap će biti daleko brže spreman za konzumiranje, a o ukusu da ne pričamo. 

Pixabay.com

Paradajz ubacite na nekoliko munuta u vrelu vodu i kora će praktično sama da spada

Trik zlata vredan

Ovaj trik je zlata vredan i pravi je spas za domaćice. Naime, pre nego što počnete da meljete paradajz najpre ga na nekoliko minuta spustite u ključalu vodu dok je ringla još vrela. To će omekšati njegovu koru koja će praktično sama da spada. I ne samo to. Paradajz ćete mnogo lakše i brže samleti, bez lepljenja za unutrašnjost mašine za mlevenje.

Kako savetuju iskusne domaćice, prilikom kupovine i odabira paradajza obavezno birajte one komade koji su u potpunosti zreli ili paradajz ostavite dan-dva u gajbici da dodatno sazri. Ukoliko kečap pravite od nedovoljno zrelog paradajza može se desiti da bude malo kiseo, pa ćete morati da dodatnim sastojcima neutrališete taj ukus.

Pixabay.com

Domaći kečap je mnogo zdraviji i ukusniji u odnosu na kupovni

Tajna u gustinu

Ovako pripremljen paradajz brže se kuva i u zavisnosti od količine bukvalno mu je potrebno najviše pola sata da se zgusne.

Iskusne domaćice otkrivaju da postoji i trik kako da se paradajz za kečap zgusne i brže se skuva, a da pritom ne izgubi na ukusu i kvalitetu. Tajna je u gustinu koji će momentalno vašem paradajzu da da formu. Da biste izbegli grudvice, umesto da gustin jednostavno sipate u paradajz koji se kuva, izmešajte gustin sa sokom svežeg paradajza dok ne dobijete retku masu. Nju sipate u paradajz koji se kuva i on će se zgusnuti očas posla.

Recept za domaći kečap

Srećna republika vam nudi i recept kako da brzo i lako napravite domaći kečap. Recept je toliko jednostavan da će bez problema uspeti i domaćicama koje nemaju toliko vremena za provođenje u kuhinji. Najbolje od svega je što on ne sadrži bilo kakve konzervanse i veštačke boje i arome.

Sastojci:

  • 5 kg zrelog paradajza
  • 1-2 glavice belog luka
  • 200 ml sirćeta
  • 2 kašike soli
  • 2 kašičice bibera
  • 200g šećera
  • ljuta papričica po želji
  • origano, bosiljak po želji

Priprema:

Paradajz dobro oprati, popariti ga vrućom vodom, oljuštiti kožicu i samleti u mašini za mlevenje ili usitniti u blenderu. Sadržaj sipati u dublju posudu, dodati usitnjen beli luk, ljutu papričicu, origano ili bosiljak po želji, promešati i kuvati na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Nakon 45 minuta kuvanja dodati sirće, šećer, so i biber ali sad stalno mešati masu kako ne bi zagorela. Nakon što ispari voda i ostane polovina mase, ukoliko niste zadovoljni, sa 2-3 kašike gustina ubrzati proces kuvanja. Vruć kečap sipajte u tople flaše ili teglice, koje ste prethodno sterilisali u toploj rerni. Dobro zatvorite i uvijte u ćebe, u kom treba da ostanu narednih 24 sata da se dobro ohladi. Kečap čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja flaše ili tegle čuvajte preostali sadržaj u frižideru da se kečap ne bi pokvario jer nema konzervansa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)