Domaći kečap sve je popularniji posebno kod onih koji vode računa šta jedu. Brzo i lako se priprema, a mnogo je zdraviji i ukusniji u odnosu na onaj kupovni. Međutim, većina domaćica muku muči sa skidanjem kore s paradajza što im usporava proces pripreme. Ukoliko paradajz s korom meljete u mašini za mlevenje, tek onda nastaje problem zato što se njegova kora lepi za unutrašnjost aparata i samim tim se postupak pravljenja omiljenog dodatka ishrani mnogima pretvori u pravi pakao.
Srećna republika vam otkriva trik iskusnih domaćica kako da rešite taj problem i paradajz sameljete za tili čas bez lepljenja. Pritom, i vaš kečap će biti daleko brže spreman za konzumiranje, a o ukusu da ne pričamo.
Trik zlata vredan
Ovaj trik je zlata vredan i pravi je spas za domaćice. Naime, pre nego što počnete da meljete paradajz najpre ga na nekoliko minuta spustite u ključalu vodu dok je ringla još vrela. To će omekšati njegovu koru koja će praktično sama da spada. I ne samo to. Paradajz ćete mnogo lakše i brže samleti, bez lepljenja za unutrašnjost mašine za mlevenje.
Kako savetuju iskusne domaćice, prilikom kupovine i odabira paradajza obavezno birajte one komade koji su u potpunosti zreli ili paradajz ostavite dan-dva u gajbici da dodatno sazri. Ukoliko kečap pravite od nedovoljno zrelog paradajza može se desiti da bude malo kiseo, pa ćete morati da dodatnim sastojcima neutrališete taj ukus.
Tajna u gustinu
Ovako pripremljen paradajz brže se kuva i u zavisnosti od količine bukvalno mu je potrebno najviše pola sata da se zgusne.
Iskusne domaćice otkrivaju da postoji i trik kako da se paradajz za kečap zgusne i brže se skuva, a da pritom ne izgubi na ukusu i kvalitetu. Tajna je u gustinu koji će momentalno vašem paradajzu da da formu. Da biste izbegli grudvice, umesto da gustin jednostavno sipate u paradajz koji se kuva, izmešajte gustin sa sokom svežeg paradajza dok ne dobijete retku masu. Nju sipate u paradajz koji se kuva i on će se zgusnuti očas posla.
Recept za domaći kečap
Srećna republika vam nudi i recept kako da brzo i lako napravite domaći kečap. Recept je toliko jednostavan da će bez problema uspeti i domaćicama koje nemaju toliko vremena za provođenje u kuhinji. Najbolje od svega je što on ne sadrži bilo kakve konzervanse i veštačke boje i arome.
Sastojci:
- 5 kg zrelog paradajza
- 1-2 glavice belog luka
- 200 ml sirćeta
- 2 kašike soli
- 2 kašičice bibera
- 200g šećera
- ljuta papričica po želji
- origano, bosiljak po želji
Priprema:
Paradajz dobro oprati, popariti ga vrućom vodom, oljuštiti kožicu i samleti u mašini za mlevenje ili usitniti u blenderu. Sadržaj sipati u dublju posudu, dodati usitnjen beli luk, ljutu papričicu, origano ili bosiljak po želji, promešati i kuvati na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Nakon 45 minuta kuvanja dodati sirće, šećer, so i biber ali sad stalno mešati masu kako ne bi zagorela. Nakon što ispari voda i ostane polovina mase, ukoliko niste zadovoljni, sa 2-3 kašike gustina ubrzati proces kuvanja. Vruć kečap sipajte u tople flaše ili teglice, koje ste prethodno sterilisali u toploj rerni. Dobro zatvorite i uvijte u ćebe, u kom treba da ostanu narednih 24 sata da se dobro ohladi. Kečap čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja flaše ili tegle čuvajte preostali sadržaj u frižideru da se kečap ne bi pokvario jer nema konzervansa.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)