Većini dama se barem jednom desilo da zamese testo, da ga maze, paze, drže ga na toplom i ušuškavaju, a da im ono ipak na kraju bude tvrdo poput đona. I posle nekoliko uzastopnih neuspelih pokušaja i razočaranja, jednostavno dignete ruke. Međutim, ne treba da očajavate jer postoji način da pomoću samo 3 sastojka tranformišete vaše pecivo i učinite da ono bude mekano kao duša.
1. Gustin

shutterstock.com
Svaki iskusni pekar će vam reći da ta namirnica može da napravi veliku razliku u strukturi testa. Naime, ona će testo učiniti prozračnijim i lakšim, ali će mu pritom i produžiti svežinu i učiniti da ono duže ostane meko i pufnasto. Skrob možete dodavati pravo u brašno, a trebaće vam oko 30 grama za standardnu porciju testa.
2. Griz

shutterstock.com
Ova zrnasta namirnica učiniće da vaša testa budu kvalitetnija i ukusnija. Griz će, takođe, upiti višak vlage u testu koja je krivac za veliki broj bačenih tura gotovog peciva. Treba vam svega jedna kašika griza da vaše testo bude savršeno, piše portal klix.ba. Ukoliko pečete pite ili kolače s voćem, griz je neizostavan jer upija višak voćnog soka i sprečava da vam kore ili testo postanu gnjecavi. Pored toga, on i produžava svežinu pekarskih proizvoda.
3. Mleko

shutterstock.com
Ukoliko ste ikada pravili bilo šta od kvasnog testa, znate da se kvasac meša sa mlakim mlekom kako bi se aktivirao. Mleko u tom slučaju nikako ne sme da bude ni skroz hladno niti kipuće vrelo, već toplo ili mlako. Vaša peciva će imati mnogo prijatniji i puniji ukus ako kvasac rastvorite u mleku, umesto u vodi. Testo će poprimiti slatkast ukus mleka, te je ovaj savet posebno važan za pekarske poslastice. Osim toga, peciva će zbog mleka imati lepšu boju i divnu hrskavu koricu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)