Ljubitelj ste peciva, a ne znate šta da pripremite za svoje ukućane danas.
Predlažemo vam odličnu ideju i recept koji ćete uvrstiti u spisak obaveznih obroka i jela koje pripremate.
Sastojci:
- pola čaše ulja ( čaša od 3 dl)
- čaša i po hladne vode
- supena kasika šećera
- kafena kašikica soli
- 450-500 g brašna
- margarin ili maslac 250g
- nadev( sir, jabuke, džem)
POSTUPAK: Sjediniti prvo mokre sastojke( vodu i ulje), zatim dodati šećer, so i na kraju umesiti sa brašnom. Smesa treba da bude kompaktna i da se ne lepi za posudu. Testo ostaviti da odstoji oko sat vremena. Izručiti ga na radni sto i podeliti na dve lopte. U međuvremenu margarin ostaviti na sobnoj temperaturi i podeliti ga na 6 kockica. Lopte ostaviti da odstoje 15 minuta, a zatim ih razvući ne previše, namazati čitavu površinu kockicom margarina, a onda preklopiti sa jedne i druge strane kao pravougaonik, a onda u kocku. Tako uraditi i sa drugom loptom. Testo treba da odstoji 20 min. Postupak ponoviti 3 puta. Čim testo odstoji na kraju, razvući loptu u obliku pravougaonika
Testo je razučeno debljine 3-4 mm, znači da ne bude ni previše tanko, ni previše debelo, onako srednje. Zatim ga iseći u trake(4-5), u zavisnosti od debljine. Svaku traku uz ivicu zaseći nožem, dva puta, a onda dodati nadev po sredini. Nadev od jabuka: Oko kilogram jabuka oprati, oljuštiti i izrendati. U šerpi staviti 5-6 kašika šećera, ušpinovati šćer, a zatim dodati izrendane jabuke. Tako sjedinjene jabuke sa karamelizovanim šećerom izdinstati jos nekih 10-ak minuta, skloniti sa šporeta i ohladiti ih.
Možda vas zanima…
Traku preklopiti sa jedne strane preko nadeva, a zatim sa druge. Iseći trake na male rolnice, poređati u pleh obložen pek papirom i peći u zagrijanoj pećnici 20-25 min na 250°. Po potrebi i smanjiti temperaturu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)