Dijeta

ŠTA JESTI, A ŠTA NE: Hrana iz pekare koja stvara salo na stomaku

Pre nego što naručite ili skoknete do pekare po neko pecivo, pogotovo ako vam je "pao šećer" pričekajte i pročitajte sledeće redove u kojima vas dijetetičari savetuju šta treba izbegavati od pekarskih proizvoda. Možda je neka vaša omiljena namirnica na spisku.

20.05.2022 18:00

ŠTA JESTI, A ŠTA NE: Hrana iz pekare koja stvara salo na stomaku
shutterstock.com

Teško je odoleti mirisu peciva iz  pekare svaki put kada prođete pored nje nakon posla ili treninga i duboko udahnete taj neodoljivi miris, razmišljajući ući i kuptiti nešto ili ipak ne? Pored svih tih dostupnih mesta na kojima možete da utolite svoju glad ili zasladite uz neke krofne ili slatka peciva, koliko god slatko to zvučalo, postoji ipak i negativan uticaj koje određeni pekarski proizvodi  mogu imati i na vaše zdravlje, a i na izgled.

Za one koji se kunu u fitnes i vežbanje, ova činjenica je već odavno poznata i strogo se uzdržavaju od pekare i peciva, barem većina. Međutim, za sve vas koji ste "slabi" na ove proizvode, ako baš ne možete da odolite, donosimo koje namirnice iz pekare treba izbegavati prema dijetetičarima.

Rolnice sa cimetom

Ovo pecivo je pravi izazov za sladokusce, naročito na sam pogled na njega koji je vrlo primamljiv. Međutim, velika kolčina brašna, šećera i zasićenih masti kao što su puter i mast, kojima one obiluju, su vrlo nezdrave. Njihva glazura je posebna priča, jer se sastoji od velike količine šećera. 

unsplash.com

Možda će vas miris privući, ali njihova glazura je prepuna šećera, tvrde stručnjaci

Dijetetičar Ami Šampiro za "Jedi ovo, ne to" kaže da se masnoće uglavnom skladište u srednjem delu kada jedemo prerađenu hranu ili velike količine šećera, pa nam to naravno onemogućava da budemo vitki i u formi. Ove rolnice se male, pa se zbog toga serviraju u većim porcijama, tako da podležete i većoj konzumaciji, što ima svoje posledice.

Peciva sa trans mastima

Namirnice bogate trans mastima ili „lošim“ mastima, prema nekim istraživanjima skraćuju vek za oko 5 godina. Ove masti nastaju najčešće pri preradi biljnih ulja u čvrste masti, poput margarina, zatim prilikom prženja hrane na visokim temperaturama i u procesu hidrogenizacije od strane bakterija u crevima životinja. Pojedini pekarski  proizvodi zaslađeni su fruktozom i sadrže trans masti, poput torti, kolača, testa i krekera.

Britani Dan, dijetetičar savetuje da se izbegavaju pekarski proizvodi sa sadržajem fruktoze koje ima u kukuruznom sirupu kao i hidrogenizovana ulja.

unsplash.com

Fruktoza je sastavni deo mnogih peciva kolača, koja se nalazi u glazuri

Rafinisane žitarice

Kod njih tvrde dijetetičari se uklanjanju najranljiviji sastojci, poput klica i mekinja, pa čak i vlakna. To je praksa kod proizvođača i konačan proizvod kupca je prerađeno žito puno visceralnog masnog tkiva, koje ne pomaže pri gubitku kilograma, naprotiv. Dok sa druge strane celo zrno kod žitarica ima suprotan efekat, pored hranljivosti odličan je regulator za gubitak težine.

Rafinisane žitarice ćete prepoznati kod kolača, krofni i belog hleba.

unsplash.com

Prerađenih žitarica je najviše u hlebu, krofnama i sličnim pecivima

Peciva punjena kremom

Ova peciva obuhvataju razne prerađene sastojke  poput boje za hranu, boje za šećer, balzam za brašno i sl. Trans masti koje sadrži ova namirnica ne samo da se skladište na kritičnim delovima našeg tela, već povećavaju i holesterol , tvrdi Šampiro. Pošto su pune šećera one sve više stvaraju žudnju za istim, pa se poseže i za većim porcijama što ume da bude nekontrolisano.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)