Ćureće meso je mnogo zdravije za ishranu ljudi odnosu na sve ostale vrste mesa, pa i piletinu. Ćuretina, posebno belo meso, ima nizak sadržaj masti a izuzetno je bogato proteinima. Porcija od 100 g ćurećeg belog mesa sadrži 114 kalorija, pa je ova vrsta mesa pogodna za sve one koji drže dijete bilo iz zdravstvenih ili estetskih razloga.
Bogatstvo B vitamina
Ovo meso je bogato polinezasićenim masnim kiselina, pa konzumiranje ćuretine ne povećava holesterol za razliku od ostalih vrsta mesa.
Lako se vari jer su mišićna vlakna kraća, finija i tanja što znači da se brže i lakše termički obrađuje i priprema uz zadržavanje svih nutrijenata u hrani. Ćureće meso je bogato gvožđem, cinkom, vitaminima B kompleksa, a posebno selenom koji je zajedno sa B 3 i B 6 vitaminima neophodan za normalno odvijanje energetskog metabolizma svake ćelije u ljudskom organizmu.
Posebno se preporučuje sportistima, ali i starijim osobama.
Hormon sreće
Odnos belog i crvenog, odnosno tamnijeg mesa je nesrazmerno veći nego kod piletine zato što ćurke imaju veliki grudni deo, a manje batake u odnosu na ostatak tela.
Za razliku od ostalih vrsta mesa, ćuretina nema specifičan miris, pa se uz začine lakše dijetetski priprema.
Zbog obilja gvožđa preporučuje se osobama koje pate od anemije. Reguliše probleme sa metaboličkim procesima, hipertenziju odnosno visok krvni pritisak, povoljno utiče na okoštavanje koje se javlja u starijoj životnoj dobi, ali i na artritis. Posebno se preporučuje pacijentima sa dijabetesom i onima koji su skloni alergijama.
U ćurećem mesu verovali ili ne postoji čak i hormon sreće endorfin koji pomaže da se osećamo bolje i lepše, pa se ovo meso posebno preporučuje pacijentima sa depresijom ili nesanicom.
Ovu vrstu mesa treba da izbegavaju bubrežni bolesnici i oni oboleli od gihta.
Ćuran na grbu
Ćureće meso se može pripremati na brojne načine, a fileti belog mesa gotovi su za samo pola sata. Ćuretina je pogodno i za sušenje i tada dobija poseban šmek.
Inače, nekada je Jagodina bila centar proizvodnje ove živine sa čuvenom rasom jagodinska ćurka. Godišnja proizvodnja i tov dostizao je 700.000 komada najkvalitetnijih ćuraka. Početkom 20. veka cena ćurećeg mesa iz Jagodine određivala je cenu ćuretine na Londonskoj berzi. U znak zahvalnosti ćuran je postao simbol Jagodine i dobio je mesto na grbu ovog grada.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)