Prirodom do zdravlja

NIKAKO NE BACAJTE PETELJKE OD TREŠANJA! Osim ploda koji je zlata vredan, evo čemu i one mogu da služe!

Stižu trešnje! Omiljeno voće mnogih ljudi ne samo što su slasne i ukusne već su i izuzetno lekovito. Od peteljki trešanja pravi se čaj koji se u narodnoj medicini koristi za brojne bolesti

12.05.2022 11:00

NIKAKO NE BACAJTE PETELJKE OD TREŠANJA! Osim ploda koji je zlata vredan, evo čemu i one mogu da služe!
Pixabay.com

Ljudi jedu trešnje još od bronzanog doba. Ova voćka se uzgaja od  8. veka p.n.e. Smatra se da su prve trešnje gajene na teritoriji Male Azije i Grčke. Trešnjin cvet jedan je od simbola Japana i njihove kulture, a predstavlja lepotu i prolaznost.

Osim što su ukusne i osvežavajuće, trešnje su i izuzetno lekovite i već vekovima se koriste kao lek u narodnoj medicini.

Pixabay.com

Cvet trešnje je simbol Japana i predstavlja lepotu i prolaznost

Dobre za lepotu

Trešnje (lat. cerasia) su plod istoimenog višegodišnjeg drveta. Plod trešnje sadrži 82 odsto vode, bogatstvo vitamina C i B kompleksa, brojne minerale.

Ono što trešnje izvaja od ostalog voća je obilje antioksidansa i jaka prirodna protivupalna dejstva. Naime, ovo voće ima elaginsku kiselinu koja se smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštećenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti obolevanja od najtežih bolesti.

Trešnje su se pokazale kao vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv reume, upale zglobova, gihta i artritisa, ublažavaju simptome alergija i astme.

Trešnje jačaju kolagen, građevni element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetive. Kolagen je važan element naše kože, čiji manjak u organizmu u zrelim godinama dovodi do opuštanja kože lica. Ako želite da budete mladoliki i lepi, jedite trešnje.

Pixabay.com

Trešnje treba jesti sveže, jer termičkom obradom gube aromu i slast

Snižava holesterol, čuva srce

Trešnje pomažu kod bolesti srca, preporučuju se za negu lica i vrata, kao i za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti.

Ovo voće snižava holesterol što ga čini idealnim u borbi protiv srčanog i moždanog udara.

Trešnje su najzdravije i najukusnije u svežem stanju, jer prilikom termičke obrade gube značajan deo arome, boje i slatkoće. Ovo voće nije preporučljivo jesti pre ručka, jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje čime se otežava varenje mesa.

Pixabay.com

Lekovite su peteljke trešanja koje se koriste za pripremu čaja

Čaj od peteljki trešanja

Trešnje pomažu kod upale bubrega ili bešike, kod pojave kamena i peska u  bubrezima. U ovakvim situacijama se preporučuje upotreba čaja od peteljki trešnjanja koji se lako i brzo pravi.

Sastojci:

  • pola litre vode
  • supena kašika peteljki od trešanja koje su dobro osušene na suncu kako bi mogle da se čuvaju

Priprema:  

Proključalu vodu sklonite sa ringle, ubacite peteljke od trešanja i ostavite da odstoje 5 do 10 minuta. Poželjno je čaj povremeno promešati. Nakon toga, čaj se procedi i pije se 2 do 4 šolje dnevno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)