Da li ste znali da je grožđe jedno od najpopularnijeg voća u celom svetu, odmah posle jagoda i banana?
Ono ima sladak ukus baš poput slatkiša, tako da mnogima zamenjuje popodnevnu užinu. Prepuno je širokog spektra korisnih hranljivih materija i generalno se ljudi osećaju dobro nakon što ga konzumiraju.
Međutim, grožđe je, baš kao i svako drugo voće, zdravo samo ukoliko se konzumira u umerenim količinama. Naime, ono u sebi sadrži veliku količinu šećera, pa se njegova koncentracija u telu može veoma brzo povećati ako se grožđe jede u velikim količinama.
Ukoliko ste se ikada zapitali kako grožđe može uticati na vaše telo, pravo je vreme da saznate. Stručnjaci kažu da postoje i prednosti i nedostaci za njegovo konzumiranje.
Srećna republika vam otkriva nekoliko uobičajenih pozitivnih i negativnih efekata, kojih bi trebalo da budete svesni.
1. Mozak će vam biti zahvalan
Želite da održite svoj mozak u vrhunskom stanju dok starite? Razmislite o pakovanju grožđa za ručak na radnom mestu. Činjenica je da grožđe poboljšava pamćenje i fokus.
Možda vas zanima…
- Antioksidansi u grožđu pomažu da se minimizira oksidativni stres u mozgu. To štiti jedan od najvažnijih ljudskih organa od kognitivnog pada i gubitka pamćenja s godinama - kažu stručnjaci za "Eatthis.com".
Grožđe, takođe, može poboljšati protok krvi u mozgu, čime se poboljšava dnevni fokus.
Studije su pokazale da resveratrol, specifični antioksidans koji se nalazi uglavnom u kožici grožđa, pomaže u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti tako što smanjuje mogućnost od zapaljenja u mozgu.
2. Upale u organizmu
Hronična upala je, između ostalog, povezana s rakom, srčanim oboljenjima, astmom, dijabetesom tipa 2 i reumatoidnim artritisom. Srećom, grožđe je prepuno antioksidanasa poput vitamina C, vitamina K, polifenola, katehina i antocijanina, što sve može pomoći u smanjenju upale.
Pored toga, poznato je da je grožđe, posebno crveno, bogato resveratrolom.
- Istraživanje je pokazalo da ovo jedinjenje štiti od oksidativnog stresa i upale. Konkretno, resveratrol obezbeđuje zaštitnu oblogu za krvne sudove kako bi se sprečile povrede, čime se sprečava zapaljenje srca - mišljenje je stručnjaka.
3. Regulacija krvng pritiska
Kada se visoki krvni pritisak ne kontroliše povećava se rizik od dva vodeća uzroka smrti: srčane bolesti i moždanog udara. Ali dobra vest je da postoji mnogo jednostavnih načina za lečenje i prevenciju visokog krvnog pritiska.
Grickanje grožđa je među prvim rešenjima, budući da ta vrsta voća pomaže u balansiranju krvnog pritiska zahvaljujući bogatstvu kalijuma i natrijuma. Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska tako što dovodi do širenja vena i arterija, a istovremeno njih ispira višak natrijuma.
4. Poboljšavanje sna
Ovo voće sadrži malu količinu melatonina - hormona koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja.
Pokušajte da jedete grožđe sat ili dva pre spavanja, i zapamtite, vodite računa o veličini porcije kako se ne biste slučajno opteretili šećerom. To može da ima veoma loš uticaj na kvalitet sna.
5. Uticaj na stomak
Ako ste ikada izgubili pojam koliko ste grožđa pojeli, možda ste iskusili bol u stomaku. To se obično dešava zbog velike količine fruktoze u grožđu.
- Fruktoza je prirodni šećer koji se nalazi u voću. On može izazvati gasove kada se konzumira u velikim količinama. Dakle, kada jedete previše tog voća možete dobiti bolove u stomaku zbog gasova. Tanini u grožđu, takođe, mogu igrati ulogu u pojavi uznemirenog stomaka - upozoravaju stručnjaci.
Neki ljudi su posebno osetljivi na ta jedinjenja u grožđu, pa mogu, osim nadimanja, da dobiju zatvor ili dijareju.
6. Energetska bomba
Gvožđe je prepuno vitamina C, beta karotena i drugih antioksidansa za koje se zna da podstiču poboljšanje imuniteta.
Što je jači imuni sistem, to je telo bolje pripremljeno za borbu protiv bolesti. To je razlog da se grožđe jede i tokom sezone prehlade i gripa.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)