Korisno je da znate

SAVETI RUSKOG UROLOGA: Recite zbogom kamenju u bubrezima

Nesnosni bolovi u lumbalnom delu leđa, pojava krvi u urinu, mučnina i povraćanje mogu ukazivati na prisustvo kamena u bubrezima i zahtevaju hitno lečenje.

19.11.2021 12:38

SAVETI RUSKOG UROLOGA: Recite zbogom kamenju u bubrezima
pexels.com

Karakterističan bol u donjem delu leđa i preponama, pojačan nagon za mokrenjem i prisustvo krvi u urinu mogu ukazivati na formiranje kamena u bubrezima.

Ova patologija se stručno naziva urolitijaza, a u mnogim zemljama sveta, uključujući i Rusiju, dijagnostikuje se kod oko 35 odsto uroloških pacijenata. Iako ovo oboljenje u početku može da protekne tiho i bez simptoma, pokretanje kamena izaziva intenzivne bolove, koji su, kako mnogi tvrde, po svojoj jačini odmah nakon porođajnih.

OD ZRNA PESKA DO JAJETA

- Urolitijazu karakteriše stvaranje kamena u bubrezima, koji nastaje kao rezultat poremećaja metabolizma soli u ovim važnim organima. Kamen se može formirati u različitim delovima urinarnog sistema, a njegova veličina može varirati od zrna peska do kokošjeg jajeta. Urolitijaza se najčešće dijagnostikuje između 25. i 55. godine, a kod muškaraca se u proseku javlja tri puta češće nego kod žena - kaže ruski urolog dr Anton Jevgenijevič Kirilov.

On dodaje da prisustvo simptoma uglavnom zavisi od veličine kamena i njegove pokretljivosti. Nerastvoreni kristali soli mogu se, s vremena na vreme, izlučiti urinom i ne moraju izazivati bolne senzacije. Istovremeno, veliki kamen u stanju mirovanja uopšte ne mora da smeta pacijentu. Ipak, za manje od šest meseci zrno peska može da se pretvori u veliki kamen i izazove jake bolove, probleme s mokrenjem, ali i anemiju i hronični pijelonefritis.

 

 

- Najkarakterističniji simptom dugotrajne urolitijaze jesu bolovi u lumbalnoj regiji. Kada se kamen pomera, bol se može proširiti na područje prepona i genitalija. Napad bubrežne kolike može trajati od dva do tri sata, bol može biti konstantan ili periodičan, a često je praćen mučninom i povraćanjem. Ipak, treba imati na umu da su manifestacije urolitijaze u mnogo čemu slične simptomima drugih bolesti, kao što su akutna upala slepog creva, vanmaterična trudnoća, peptični ulkus i druge. Zato je važno podvrgavati se redovnim preventivnim urološkim pregledima, ali je važno i da se odmah javite lekaru ako sumnjate da imate kamen u bubregu - savetuje dr Kirilov.

OPERACIJA SAMO KADA MORA

On objašnjava da će urolog, pre svega, prikupiti detaljne anamnestičke podatke o pacijentu da bi mogao da razume uzrok urolitijaze. Za postavljanje dijagnoze neophodno je uraditi laboratorijsku analizu urina. Veoma često se otkriva prisustvo krvi u urinu koje se javlja kao rezultat mehaničkog oštećenja sluzokože urinarnog trakta, ali i povećan sadržaj soli. Glavna instrumentalna dijagnostička metoda je ultrazvučni pregled bubrega i urografija. Ovi postupci će doktoru pomoći da prepozna lokaciju, mineralni sastav i veličinu kamena.

- Kod peska ili sasvim sitnog kamenja često je dovoljno olakšati njihovo izbacivanje farmakoterapijom. U tom smislu od pomoći mogu biti različiti urološki čajevi i ispijanje većih količina niskomineralne vode. Veoma je važno da shvatite da narodni lekovi mogu biti efikasni samo u slučaju peska ili veoma sitnog kamenja u bubrezima. Ipak, nemojte na svoju ruku započinjati ovaj vid lečenja, bez urološkog pregleda i analize urina. Na taj način ćete steći uvid u pH vrednost urina, broj, veličinu i hemijski sastav kamena, što će umnogome uticati na izbor narodnih lekova. Muškarcima s adenomom prostate zabranjeno je da koriste narodne recepte za uklanjanje kamenja iz bubrega jer to može dovesti do pogoršanja prostatitisa. Kod kamenja koje je veće od sedam milimetara, alternativni tretman narodnim lekovima se ne preporučuje - ističe dr Kirilov.

 

 

Ako obolela osoba ne izbaci kamen prirodnim putem, koriste se različite metode za njegovo razbijanje. Hirurškom lečenju se uglavnom pribegava ako je kamen veliki ili u slučaju kada konzervativno lečenje ne donosi željene rezultate. On dodaje da se nakon uklanjanja kamena preduzimaju preventivne mere koje će otkloniti uzroke njegovog stvaranja i normalizovati metabolizam soli. Pacijent dobija preporuke o dijetetskoj ishrani, a preporučuje se i banjsko lečenje. Takođe, treba zapamtiti da dalekosežni patološki proces u bubrezima, čak i nakon uklanjanja kamena, može trajati godinama. Zbog toga je potrebno blagovremeno ukloniti kamenje.

Uzroci nastanka urolitijaze

  • Infekcije urinarnog trakta
  • Nedostatak enzima
  • Neuroendokrini poremećaji
  • Oboljenje gastrointestinalnog trakta
  • Anomalije i povrede bubrega
  • Nasledni faktori
  • Zloupotreba alkohola
  • Nepravilna ishrana

Ruski biljni lekovi za izbacivanje kamena iz bubrega

  • Crna rotkva i med

Iscedite sok iz sveže crne rotkve i pomešajte ga s istom količinom meda. Uzimajte po kašičicu leka četiri puta dnevno pre obroka.

  • Lek od šipka

Biće vam potreban koren šipka, koji se vadi iz zemlje u kasnu jesen, a zatim osuši i samelje u blenderu. Rastvorite četiri kašičice ovog praha u 150 ml vode i kuvajte 10 minuta. Pijte četiri puta dnevno po pola čaše ovog leka pre obroka. Lečenje traje dve nedelje.

  • Tinktura od koštica trešnje

Izvadite jezgra iz koštica trešnje, pa dve kašike ove sirovine prelijte sa 150 ml votke, zatvorite i čuvajte na tamnom mestu 12 dana. Svakog dana uzimajte 10 kapi tinkture rastvorenih u malo vode. Vodite računa da ne prekoračite ovu dozu. Tinktura je veoma efikasna, dobro omekšava sve vrste kamenja u bubregu i bezbolno ih uklanja.

  • Sirup od peršuna i celera

Operite i očistite dva veća korena celera i kilogram korena peršuna, pa ih sitno iseckajte. Dodajte litar vode i kilogram meda, pa stavite na vatru. Kada mešavina proključa, sklonite je sa šporeta i ostavite da odstoji oko tri dana. Nakon toga dodajte još litar vode i ponovo prokuvajte. Uzimajte po kašiku sirupa tri puta dnevno, pre jela.

 

Komentari (0)