Uticaj instagrama

POSLEDICE DRUŠTVENIH MREŽA: Na mlade utiču jako loše, a evo šta da rade roditelji

Danas je roditeljima teško da se izbore sa digitalnim svetom, te da svoje dete otvrate od preteranog korišćenja društvenih medija, koji mogu da mu naprave ozbiljne probleme, kako zdravstvene, tako i fizičke.

15.11.2021 14:25

POSLEDICE DRUŠTVENIH MREŽA: Na mlade utiču jako loše, a evo šta da rade roditelji
Pixabay.com

Društvene mreže obuzele su naše živote i postale glavni deo našeg dana. Fejsbuk, instagram, tviter, jutjub, snepčet, tiktok i druge brojne društvene mreže imaju veliki broj pozitivnih efekata, ali stvaraju i brojne probleme. Kada zrela odrasla osoba koristi neku od ovih društvenih mreža, teško da će joj ona naštetiti, ali kod mladih ličnosti, koje su tek ušle u pubertet korišćenje društvenih mreža može da napravi ozbiljan problem i čak dovede do najgoreg.

Mnogi roditelji zabrinuti su zbog uticaja društvenih mreža na decu, a posebno na tinejdžere, posebno ako se uzmu u obzir svakodnevne tragične vesti koje nikako ne idu u korist ovim aplikacijama. Međutim, čini se da se roditelji još uvek nisu prilagodili novonastalom problemu, te ni sami ne znaju kako da svojim naslednicima pomognu. Iz tog razloga rešili smo da se pozabavimo ovom temom i da na taj način pokušamo da pomognemo mladim roditeljima.

 

 

Društvene mreže utiču i na najmlađe

Iako će se ovaj tekst baviti pretežno starijom decom i tinejdžerima, ne smemo zaboraviti da društvene mreže mogu uticati i na najmađe. Posledice koje konstantno gledanje u telefon može imati na mlađu decu tek će se ispoljavati kada dete malo poraste. Čini se da, za sada, još nismo došli do toga da deca od četiri ili pet godina imaju pristup društvenim mrežama, ali svakako idemo ka tome, što ni u kom slučaju nije dobro.

Pre svega, konstantno gledanje u telefon i kompjuter sa sobom povlači činjenicu da deca nisu dovoljno fizički aktivna, te da zbog toga mogu da se suoče sa ozbiljnim problemom u koordinaciji. Deci je potrebno da se kreću, da pokreću ruke i noge i da uviđaju kako njihovi pokreti izgledaju u realnom vremenu i prostoru. Ona nisu još potpuno svesna svojih pokreta, zbog čega se i dešava da se sapliću o svoje noge ili da im stvari ispadaju iz ruku. Takođe, često se dešava da deca u tom uzrastu nemaju dobru procenu dubine, te da im stvari izgledaju bliže ili dalje nego što realno jesu. Sigurni smo da možete da zamislite u kakve sve opasne situacije ovo može da ih dovede. Zapamtite to i razmislite o tome sledeći put kad detetu budete hteli da date telefon u ruke da bi se smirilo. Da, igrice mogu da imaju pozitivan uticaj na koordinaciju, ali da bi do toga došlo dete zaista mora da bude svesno sebe i realnosti, a to uz družtvene mreže neće postići.

 

 

Drugi problem sa kojim će se susreti dete ovog uzrasta koje ima pristup instagramu jeste potpuno nerealan pogled na svet oko sebe i život uopšte. Na instagramu se manje ili više svi foliramo, sve je dosta lepše nego što je u stvarnom životu i mada deca i treba da barem do nekog doba budu uljuljkana u život bez problema, instagram je ipak previše loše rešenje. Naterajte dete da vidi prave boje, zavoli prave ukuse i oseti prave mirise, pre nego što se uvuče u realnost socijalnih mreža, ipak ne stoji bez razloga ograničenj 13+ u njihovim pravilima korišćenja.

Instagram ima najgori uticaj na adolescentkinje

Već smo pomalo načeli ovu temu kada smo pisali o generalnom uticaju društvenih mreža na ljude, a tada smo već mogli da uočimo da ljudi zbog socijalnih mreža gube na samopouzdanju. Ako to važi za odrasle ljude, možete li da zamislite kakav će to uticaj imati na vašu tinejdžerku?

 

 

U jednom istraživanju britanskog Kraljevskog društva za javno zdravlje, koje je sprovedeno na 1.500 mladih ispitanika od 14. do 24. godine, pokazalo se da instagram ima najgori uticaj na mlade, a posebno na devojčice. Razlog leži u tome što mlade devojke porede sebe sa nerealnim predstavama i filtriranim verzijama stvarnosti.

- Instagram nepovoljno utiče na predstavu o telu, na obrasce spavanja i stvara kod korisnika strah da nešto propuštaju- bio je jedan od zaključaka tog istraživanja, stoga su njegovi autori uputili ovu molbu sajtovima:

- Ne tražimo od ovih sajtova da zabrane ’fotošop’ i filtere, nego da dozvole ljudima da znaju kada je neka slika obrađena.

 

 

Loša slika o sebi kod mladih devojaka dovešće do niskog samopouzdanja, koje može voditi ozbiljnim psihičkim i fizičkim bolestima poput depresije, anoreksije i bulimije, koje se kao što već i znate teško leče. Ipak, roditelji svojim princezama mogu pomoći. Aktivno se borite protiv loše slike koju devojčice imaju o sebi. Podsećajte ih koliko su lepe, naučite ih kako da vole sebe i da istaknu svoju lepotu na pravi način i najvažnije naučite ih da je lepota ono što se nalazi unutra, njihovo vaspitanje, obrazovanost, načitanost i duhovitost, te da popularnost ne znači ništa u poređenju sa iskrenom ljubavlju, prijateljskom ili partnerskom, koja će doći kada sebe budu volele dovoljno da mogu da je prihvate. I ne zaboravite, iako se ovo dosta češće dešava devojčicama i dečaci mogu da se susretnu sa istim problemom, te je neophodno da i njima pružite podjednaku emotivnu podržku.

Izazovi ubijaju mlade

Ovaj podnaslov posebno je kritičan jer je potpuno istinit. Bezbroj puta smo svi čuli u medijima da je neko dete izgubilo život zbog izazova koji je videlo na društvenim mrežama. Ti izazovi danas postaju sve bliži ruskom ruletu, a iako je danas to samo redak ekstrem, njegovi manje ektremni srodnici nisu ništa manje opasni.

Dosta izazova mlade tera na prerano seksualno sazrevanje, te se često može pročitati kako je devojčica slala nage slike dečku sa kojim se još nije poljubila, ili kako je grupa klinaca organizovala orgije u kojima se nije znalo ko je sa kim bio. 

 

 

Ovo zvuči jako zabrinjavajuće, a čini se da mu se ne može stati na put. Roditelji zbog toga postaju očajni i traže pomoć sa bilo koje strane, kažnjavaju i zabranjuju, jednostavno lude. Međutim, da li je išta od toga adekvatno rešenje? Zabrana korišćenja društvenih mreža može biti adekvatna kazna ukoliko rešite detetu to da uskratite zbog loših ocena u školi, međutim, ako detetu to zabranite zbog straha od negativnih posledica do kojih može da dođe, izazvaćete samo još gori efekat. Sa jedne strane stvorićete kod njega još veću želju za blejanjem na društvenim mrežama, a sa druge strane izolovaćete ga od njegovih vršnjaka i prekinućete njegovu socijalizaciju. Bolje rešenje za ovaj problem, definitivno je učenje deteta kako da kaže ne ukoliko smatra da nešto nije dobro po njega, da nauči da prepozna šta je loše, a šta dobro i da samostalno donosi ispravne zaključke o tome i, naravno, da shvati koje su i koliko loše posledice njegovo ponašanje može da ima po njega i po ljude oko njega.

 

 

Kada svoje dete vaspitate kako mislite da je najbolje, naučite ga kako život funkcioniše i koji ga problemi čekaju i kako sa njima da se izbori, jedino što možete da uradite je da mu verujete, koliko god to bilo teško. Morate da mu verujete i da mu to i pokažete jer će samo tako uspeti da postane zrela i stabilna ličnost sposobna da sama donosi odluke. I nemojte da se brinete da je vaše dete premlado za to, nažalost, danas deca moraju da sazrevaju mnogo brže i mnogo ranije da bi pregurala ovaj ubrzani život kako treba.

Komentari (0)