Spavanje do demencije

PREVIŠE SPAVANJA DOVODI DO DEMENCIJE! Nova naučna istraživanja pokazala zabrinjavajuće rezultate!

Premalo spavanja može dovesti do velikih problema, ali čini se da ni previše spavanja nije dobro!

14.11.2021 19:48

PREVIŠE SPAVANJA DOVODI DO DEMENCIJE! Nova naučna istraživanja pokazala zabrinjavajuće rezultate!
pexels.com

Mnogo puta smo čuli da premalo spavanja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih oboljenja poput gojaznosti, hroničnih srčanih oboljenja i dijabetesa, te da značajno smanjuje dužinu i kvalitet života. Međutim nova naučna studija koju su sproveli naučici sa Vašingtonskog univerziteta pokazala je zabrinjavajuće rezultate.

Naime, u studiji koju su obavili ovi naučnici, koja je 5 godina pratila 100 odraslih osoba koji su imali od 75-79 godina, pokazala je da previše spavanja može dovesti do demencije. Istraživači su pratili životne navike svojih ispitanika i zaključili da je spavati manje od 4.5 sati i više od 6.5 sati veoma rizično, te da može dovesti do opadanja kognitivnih sposobnosti.

 

via GIPHY

 

- Iz ranijih studija znamo da manjak sna može dovesti do opadanja kognitivnih sposobnosti, međutim nije jasno zašto do istog rezultata dovodi i više spavanja- rekao je psiholog Greg Elder i dodao:

- Moguće je da razlog nije nužno povezan sa dužinom spavanja, već sa načinom spavanja. Naime, ukoliko osoba ne spava dovoljno u REM fazi sna, ona prosto neće biti naspavana koliko god spavala, što bi moglo da dovede do demencije.

 

via GIPHY

 

Ova pretpostavka ostavljena je da se dokaže nekim narednim istraživanjem, a do tada pokušajte da spavate što kvalitetnije možete jer je san zaista bitan za vaše telo.

Komentari. (0)