PAREZA FACIJALNOG NERVA

PREPOZNAJTE BELOVU PARALIZU: Šta da radite kada lice otkaže poslušnost

Delimično otkazivanja mišića lica, praćeno asimetrijom i nemogućnošću zatvaranja očiju ili usana znak je pareze facijalnog nerva, koju treba shvatiti ozbiljno i odmah potražiti lekarsku pomoć.

06.11.2021 17:48

PREPOZNAJTE BELOVU PARALIZU: Šta da radite kada lice otkaže poslušnost
pexels.com

Svi neurološki problemi su izrazito neprijatni, a među njima se posebno ističe delimična oduzetost jedne strane lica, koja može nastupiti naglo i bez najave i veoma zabrinuti obolelu osobu i ljude oko nje.

Takozvana pareza facijalnog nerva zahteva da se što pre javite neurologu, koji će otkloniti prisustvo urgentnih stanja i ozbiljnih bolesti. Imajte u vidu da će svaki sat odlaganja produžiti i otežati oporavak.

- Pareza označava smanjenje sposobnosti mišića lica da se kreću. Ovo stanje treba razlikovati od paralize jer ono podrazumeva delimičnu ograničenost pokretljivosti, koje se manifestuje u promenama u izrazima lica različitog stepena. S lakšim oblikom pareze postoji blaga asimetrija usta tokom razgovora, a obolela osoba može zatvoriti oči, uz određeni napor. S teškim stepenom pareze lice izgleda skoro kao maska jer je pacijentu teško ili nemoguće da trepće i pokreće usne - kaže ruski neurolog dr Marija Olegovna Beher.

OPASNA ASIMETRIJA LICA

Ona dodaje da pareza nastaje kao posledica oštećenje facijalnog nerva i može biti centralna i periferna. Centralna pareza javlja se uglavnom kao posledica moždanog udara, zahvata polovinu tela koja je suprotna njegovom žarištu, a često je praćena oduzetošću ili paralizom drugih delova tela. Periferna pareza je daleko češća i zahvata samo mišiće lica.

- S parezom facijalnog nerva pate mimični mišići, što otežava osobi da nabora čelo ili opusti kožu čela, zatvori oči ili širom otvori usta. Ovo stanje je lako uočiti po asimetriji lica. Ako je primetite, važno je da odmah potražite pomoć lekara, koji će prvo isključiti ili potvrditi moždani udar. U 94 odsto slučajeva pareza facijalnog nerva je jednostrana. U težim slučajevima proces gutanja može biti poremećen, deo lica ostaje nepomičan, a usta mogu ostati otvorena. Ponekad je pareza praćena bolom u uhu, slepoočnicama i drugim delovima lica - objašnjava dr Beher.

Ona ističe da nije uvek moguće u potpunosti otkloniti parezu facijalnog nerva, ali što se ranije započne s lečenjem, to će ono biti uspešnije i veća je verovatnoća da se u potpunosti povrati pokretljivost mišića lica. Potreba za hitnim lečenjem je neophodna jer se inervacija nerva, odnosno prenos impulsa kroz njega, može obnoviti samo ako se pravovremeno reaguje na prve simptome.

VITAMINE B GRUPE

- Lečenje pareze facijalnog nerva je dug proces, koji traje najmanje šest meseci. U akutnoj fazi bolesti neurolog će propisati lekove protiv bolova, antiinflamatorne lekove, ali i kortikosteroide i vitaminske preparate. Posebno je važna suplementacija vitamina grupe B1 i B6 jer je bez njih oporavak korena facijalnog nerva skoro nemoguć. Ako pacijent ne može potpuno da zatvori oči, važno je da koristi veštačke suze. U različitim stadijumima bolesti koriste se različite metode fizioterapije, a obično se preporučuju akupunktura, masaže i vežbe koje pomažu u obnavljanju funkcije mišića lica - kaže dr Beher.

Ona još dodaje da pareza facijalnog nerva preti uglavnom osobama starijim od 40 godina, mada ni ljudi u mlađoj životnoj dobi, a često ni deca, nisu pošteđeni. Glavni način sprečavanja pareze je blagovremeno lečenje virusnih i zaraznih bolesti, kao i povreda i drugih patologija facijalnog nerva. Osim toga, veoma je važno da izbegavate hipotermiju, ali i sedenje u automobilu kraj otvorenog prozora. Ovo je u praksi jedan od najčešćih uzroka akutne pareze facijalnog nerva.

UZROCI OŠTEĆENJA FACIJALNOG NERVA

  • Mehaničko oštećenje nervnih vlakana
  • Akutne virusne infekcije
  • Moždani udar
  • Teška hipotermija
  • Dijabetes i druge endokrine bolesti
  • Upotreba lokalnih anestetika
  • Zapaljenske komplikacije nakon povreda
  • Tumori koji se nalaze u blizini facijalnog nerva

Belova pareza poznata dva veka

Još 1821. doktor Čarls Bel detaljno je opisao anatomiju facijalnog nerva, povezavši već tada ovaj živac s jednostranom delimičnom oduzetošću lica. Po istoimenom doktoru ovo stanje se naziva Belovom parezom. Još u njegovo vreme bila je poznata dobra regeneracija facijalnog nerva jer je ovaj živac kratak i lociran u dobro prokrvljenom tkivu lica. Osim toga, živčani ogranak ovog nerva se mnogo manje grana nego kod nerava u rukama ili nogama.

Silvster Stalone ima ovaj problem

Komentari (0)