Odrasli

IZGUBITE KILOGRAME BEZ MUKE: Pet navika za zdravo mršavljenje

Zahvaljujući malim, ali pozitivnim promenama na dnevnom nivou fokusiraćete se na sebe i svoje zdravlje, a ako budete istrajni, s vremenom ćete ostvariti veliki napredak.

29.10.2021 22:13

IZGUBITE KILOGRAME BEZ MUKE: Pet navika za zdravo mršavljenje
pexels.com
 

Poslednje dve godine predstavljale su pravi izazov za osobe koje su sklone gojenju jer je celokupna epidemiološka situacija izazvana koronom zahtevala da se manje krećemo i više vremena provodimo kod kuće.

Ne smemo zaboraviti ni stres kome smo svi, u manjoj ili većoj meri, izloženi, što dodatno pogoršava situaciju, posebno kod osoba koje su navikle da hranom smiruju i leče nervozu. Stručnjaci tvrde da samo pet promena u dnevnoj rutini mogu doprineti da se vratite u formu, zategnete telo i izgubite višak kilograma.

1. Više se krećite

Neka vaš početni cilj bude da napravite 10.000 koraka dnevno. Postoje aplikacije za mobilne telefone koje broje korake, a sami izaberite da li ćete hodati napolju ili na traci u teretani. Imajte u vidu da svakodnevna šetnja u prirodi ima umirujući efekat na nervni sistem, dok se organizam snabdeva kiseonikom. Ako se opredelite za šetnju, počnite od kilometra i po i svakodnevno postepeno povećavajte razdaljinu.

2. Unosite više tečnosti

Čim se probudite, popijte čašu mlake vode u koju ste iscedili pola limuna. Ovo je odličan način da se razbudite i osvežite. Postepeno povećavajte unos vode na dnevnom nivou. Da ne biste često išli u toalet, količinu od najmanje osam čaša vode dnevno rasporedite tokom celog dana. Primetićete da će više vode na dnevnom nivou učiniti da se osećate manje umorno, a ova dobra navika doprineće postepenom i zdravom mršavljenju.

3. Spremajte sami zdrave obroke

Ovo će direktno uticati na vašu liniju. Počnite s pripremom jednostavnih obroka od povrća koje možete poneti i na posao i tako izbeći izazov da pojedete nešto nezdravo. Užine bi trebalo da budu bogate proteinima. Idealan izbor je smuti od voća i grčkog jogurta. Nemojte sebi potpuno zabraniti slatko, ali se opredelite za zdrave slatkiše koje ćete sami napraviti. To će prijati organizmu, kako na fizičkom tako i na psihičkom nivou.

 

 

4. Budite se ranije

Rano buđenje pomaže da se ustanovi bolji obrazac spavanja, što je važno kod mršavljenja jer dovoljno sna ubrzava metabolizam, a nedovoljno sna ga usporava. Počnite da se budite ranije i imaćete dovoljno vremena ujutro da završite sve, čak i da uključite i šetnju. Osim toga, probajte da idete na spavanje u isto vreme svake večeri i da se budite otprilike u isto vreme. Vodite računa da spavate barem šest sati svake noći, ali, ako je moguće, probajte da to bude osam sati.

5. Redovno vežbajte

Osim 10.000 pređenih koraka dnevno, u dnevni raspored uvrstite i vežbe od 20 do 30 minuta, pet dana nedeljno. Ako nemate uvek dovoljno vremena, probajte s kratkim i efikasnim vežbama. Možete skinuti aplikaciju za treninge na telefonu i početi s vežbanjem kod kuće, a možete ići i u teretanu.

Komentari (0)