Psihologija

RECEPT ZA SREĆU: Evo šta treba da radite (a ne košta bukvalno ništa)

Ako mislite da je za sreću potrebno mnogo novca i materijalnih dobara, ne možete biti dalje od istine. Dokaz za to su brojni bogataši koji pate od depresije. Sreća je besplatana, a da biste je je dosegli potrebna je samo vaša dobra volja.

28.10.2021 21:19

RECEPT ZA SREĆU: Evo šta treba da radite (a ne košta bukvalno ništa)
Pixabay.com
 

Da li ste ikada pomislili da se upravo sada, baš u ovom trenutku svog života, nalazite upravo tamo gde bi trebalo da budete?

Verovatnoća da je tako je vrlo mala, piše coolklub.com. Baš suprotno, sigurno puno više energije i vremena trošite na razmišljanje o tome kako je neko drugo vreme bilo bolje ili da bi sve u vašem životu bilo dobro SAMO DA…

Razlozi zašto "odlažemo" sreću ili jednostavno zaboravimo da uživamo baš u ovom trenutku možda će nam se jednog dana činiti banalnima. Uprkos tome, često svi padnemo u zamku razmišljanja poput:

  • samo da upišem fakultet
  • samo da dobijem to dugo očekivano unapređenje
  • samo da dobijem veću platu
  • samo da sam mršaviji/a
  • samo da pronađem ljubav
  • samo da imam auto

I tako unedogled čekamo svoju sreću jer uvek je postoji neki razlog zašto naša sreća nije potpuna. Dani prolaze u razmišljanju o stvarima koje nemamo ili onima koje nam ne idu od ruke, kao i stvarima koje želimo da promenimo u našim životima, a premalo o onima koje su dobre, pozitivne i onima koje su nam baš kako treba. Trava je uvek zelenija na drugoj strani.

"Pazi šta želiš" je poznata izreka koja na najjednostavniji mogući način kaže da iako nam se ponekad želje ispune, to ne znači da ćemo TADA biti srećni. Zgrabite svoju sreću SADA i ne odlažite je.

Sigurno postoje mnoge lepe i dobre i srećne okolnosti u vašim životima na kojima možete graditi taj osećaj ispunjenosti i zadovoljstva, samo ih treba spoznati. Kakav god da vas problem tišti, kakva god briga i situacija, prihvatite činjenicu da ste upravo tamo gde bi trebalo da budete.

 

 

Preuzmite odgovornost, zgrabite svoj život i radujte mu se, jer upravo na taj način svi su vaši problemi već unapred rešeni. Ako mislite da je sve navedeno za vas preteško, imamo vežbu za vas koja jednako dobro funkcionše kod onih više ili manje negativnih osoba, ali koja takođe pomaže i onima koji inače imaju pozitivni stav.

Tri blagoslova

Vežba se zove "Tri blagoslova“ ili "Šta je danas bilo dobro?". Osmislio ju je Martin Seligman, jedan od začetnika "Pozitivne psihologije“ i jedan od najuticajnijih i najcitiranijih psihologa današnjice. Iako se vežbe zahvalnosti provlače kroz mnoge self-help knjige, ova vežba razlikuje se po jednom, a to je da pošto zapišete tri dnevna događaja zbog kojih ste zahvalni i srećni, pa morate i odgovoriti zašto.

Na primer: "Hvala što sam uživao/la na kafi s prijateljima“.
I odgovor zašto: "Zato što volim društvo i moje prijatelje".

Shvatili ste, čim odgovarate na još jedno malo pitanje zašto, dobijate ustvari još jedan blagoslov. Nastavite tako tri puta. Sve zapišite. Biće zabavno da kasnije pročitate šta ste napisali. Osmeh i dobar osećaj su zagarantovani.

Probajte da ponavljate ovu vežbu barem 7 dana. Vežba je odlična priprema za Božić koji se približava. Zašto ga ne bi ove godine dočekali JOŠ malo srećniji i zadovoljniji!

 

 

Komentari. (0)