Kosa

MUČI VAS GUBITAK KOSE? Evo koji su uzroci ali i saveti za rešenje problema!

Opadanje kose je koliko fizički toliko i psihološki problem. Pogađa i žene i muškarce podjednako, a intenzivira se u periodima intenzivnog stresa a vezano je i za određene zdravstvene probleme. Srećna vam otkriva šta se značajnijim smatra gubitkom kose i kako ga sprečiti.

05.11.2021 23:37

MUČI VAS GUBITAK KOSE? Evo koji su uzroci ali i saveti za rešenje problema!
pexels.com

Većina ljudima ima potpuno pogrešnu sliku o tome šta se zapravo podazumeva pod značajnijim opadanjem kose. Naiem, smatra se normalnim da dnevno opadne do 100 dlaka. Sve preko toga je znak da bi trebalo da se pozabavimo ovim sve češćim problemom.

Svako opadanje kose u većem stepenu u medicine se naziva alopecija. Neki tipovi ćelavosti mogu nastati i zbog autoimunog poremećaja zvanog alopecia areata.

Poznato je da se kako starimo kosa uglavnom proređuje. Međutim, nagli gubitak kose do koga dolazi u poslednje vreme najčešće zahvata mlade žene, i to se događa kao posledica ekstremnog stresa. Muškarci često gube kosu jer imaju takve genetske predispozicije.

pexels.com

Lepa i zdrava kosa je simbol ženstvenosti

 

Drugi uzroci uključuju uzimanje određenih lekova, previše vitamina A ili nedovoljno proteina. Gubitak kose može da bude i posledica hormonalne neravnoteže, nedostatka gvožđa, nepravilnog rada štitaste žlezde, iznenadnog gubitka kilograma, ali i nedostatka vitamina B12.

Ovo stanje ima i psihološke posledice, kako za žene tako i za muškarce. Naime, često se desi da kod osobe pogođene ovim problemom sampouzdanje bude poljuljano, da žene to vide kao udar na njihovu ženstvenost, dok muškarci to doživljavaju kao smanjenje njegovog viriliteta i muževnosti.

Kako da sprečite opadanje kose?

Pre svega, procenite svoju rutinu pranja i nege kose i zamenite uobičajeni šampon onim bez sulfata. Običan šampon možda isušuje vašu kosu i povećava rizik od gubitka kose. Šamponi bez sulfata su nežniji za kosu, prenosi index.hr.

pexels.com

Preparati bez sulfata su nežni a efikasni

 

U svakom slučaju, najbolje je da se pre nego što nešto preduzmete sami, posavetujete sa doktorom oko tretmana. Takođe, on vam može pomoći da otkrijete uzrok opadanja kose, što je zapravo najvažnije i predloživi vam adekvatnu terapiju i suplemente.

Što uraditi ako vam je kosa tanka?

Ako vam je kosa tanka, svakako povećajte unos proteina i povrća. Najbolji izvori proteina su riba, piletina, svinjetina, mleko, jaja, jogurt, orašasti plodovi i soja. Koliko god jednostavno zvučalo, nikad ne preskačite nanošenje regeneratora nakon šamponiranja, jer ćete tako, između ostalog, manje kidati kosu jer ćete je lakše raščešljati.

pexels.com

Regenerator će vašu kosu omekšati i oživeti

 

Prilikom raščešljavanja kose, podelite kosu na sekcije i razmršavajte je pramen po pramen, pritom držeći jednom rukomsekciji negde na sredini dužine. Potrudite se da prvo uklonite sve čvorove na krajevima, jer se oni po pravilu suvlji i lakše se mrse, a tek onda nastavite sa četkanjem kose od polovine ka temenu, kako bise izbegli čupanje dlake iz korena.

Ako ste u prilici, nabavite četku koja se koristi isključivo na mokroj kosi, jer su njene čekinje mekše i fleksibilnije i lakše prolaze kroz zamršene mokre vlasi.

Podelite sa nama vaše trikove za bujniju i mekšu kosu. Pišite nam u komentarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)