Odrasli

DA LI STE ČULI ZA MEDVEĐI LUK? U pitanju je namirnica koja čisti krvne sudove i štiti srce, zdravije ne može!

U pitanju je samonikla jestiva i lekovita biljka koja po ukusu i mirisu podseća na beli luk. Leči brojne bolesti, snižava holesterol i krvni pritisak, pomaže kod nesvestice i nesanice

08.05.2022 13:00

DA LI STE ČULI ZA MEDVEĐI LUK? U pitanju je namirnica koja čisti krvne sudove i štiti srce, zdravije ne može!
Pixabay.com

S prvim danima proleća pa sve do maja širom Srbije pojavljuje se sremuš ili divlji beli luk. Raste u vlažnim, senovitim listopadnim šumama, pored šumskih puteva i potoka.

Postoji verovanje da ga jedu medvedi u proleće kako bi očistili organizam posle zimskog sna, pa ovu biljku često zovu i medveđi luk.

Pixabay.com

Kao samonikla biljka raste u šumama od marta do maja

Šta je sremuš

Sremuš (lat. Allium ursinum) je višegodišnja zeljasta biljka koja ima eliptičan, duguljast list oštrog vrha i intenzivno zelene boje. Od davnina koristi kao ukusno prolećno povrće i delotvorna lekovita biljka intenzivno zelenih listova i belog cveta. Mladi, prolećni listovi bogati su vitaminom A, C, kalijumom, kalcijumom, sumporom i drugim mikroelementima koji čine čuda za naše zdravlje.  

Jestiva je cela biljka, ali se najčešće bere list i to od marta do maja.

Prilikom branja sremuša u prirodi treba voditi računa da se ne pomeša sa, izuzetno otrovnim đurđevkom ili mrazovcem, koji su mu vrlo slični.

Za razliku od sremuša, čiji listovi kada se protrljaju među prstima imaju miris belog luka, đurđevak i mrazovac ovaj miris nemaju.

Sremuš je najbolje upotrebljavati u svežem stanju, jer sušenjem ili dužim kuvanjem gubi karakteristični miris, ukus i lekovita svojstva.

Pixabay.com

Sremuš pomaže kod anemije, čisti krvne sudove i čuva srce

Dobar za srce, čisti krv

Sremuš se već vekovima koristi kao izuzetno delotvorna lekovita biljka za lečenje brojnih zdravstvenih problema. Redovnom upotrebom medveđeg luka reguliše se pritisak, čisti krve sudove i štiti srce. U našem narodu postoji uverenje da nijedna biljka ne čisti tako dobro krv kao sremuš.

Dobar je prirodni lek kod crevnih infekcija i želudačno-crevnih bolesti. Sremuš pomaže kod anemije, ali i kod nesanice i nesvestice. Razlog za to je bogatsvo gvožđa kojim obiluje ova namirnica.

Pixabay.com

Listovi medveđeg luka pomažu kod zarastanja rana

Rane brže zaceljuju

Uspešno se primenjuje kod modrica na koži, ali i, verovali ili ne,  otvorenih rana koje teško zaceljuju. Dovoljno je previti listove medveđeg luka na ranu i ona će za nekoliko dana zarasti.

Kao i beli luk, sremuš ima antibakterijsko dejstvo, pa je vrlo koristan kod svih vrsta upala u organizmu. Osim toga, čisti i oporavlja jetru, podstiče izbacivanje toksina iz organizma, reguliše probavu…

Koliko god da je dobar za zdravlje, sremuš se ne preporučuje trudnicama, osobama koje imaju nizak krvni pritisak, kao i onima koji boluju od upale žučne kese ili su zaraženi žuticom.

Pixabay.com

Od sremuša može da se napravi pesto i druge zdrave mazalice

Kako se priprema

Listovi sremuša najzdraviji se kada se jedu u svežem stanju kao salata, mogu se dodati raznim umacima, kao pesto ili ga jednostavno namrvite u jogurt za doručak.

Može da se koristi u čorbama ili da se priprema umesto spanaća na isti način, kao dodatak siru za razne vrste pita. Treba samo imati na umu da sremuš prilikom dugotrajne termičke obrade gubi svoja svojstva.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)