Na policama supermarketa mogu se naći razne vrste soli - himalajska, ružičsta, krupna, kristalizovana...Iako se himalajska so često predstavlja kao zdravija alternativa istina je sasvim drugačija. Kako upozoravaju dva vodeća američka kardiologa iza reputacije ovih “prirodnih soli” krije stara, poznata supstanca natrijum hlorid, koji bez obzira koliko lepo izgleda, ostaje neprijatelj krvnog pritiska i zdravlja srca.
Kardiolog dr Suzan Čeng ističe da krupniji kristali, posebno kod himalajske soli, mogu lako da prevare korisnika.
- Tekstura je hrskavija i vizuelno deluje kao da ste dodali tek prstohvat, ali u stvarnosti konzumirate znatno više natrijuma nego što mislite. Zato ne nasedajte na trikove i marketinške poruke - upozorila je ona.
I njen kolega dr Evan Levin naglašava da je so ista bez obzira kako se zove, reklamira ili izgleda.
- Krupna, morska, himalajska sve je to natrijum hlorid isto što i vaša obična kuhinjska so. Tragovi kalijuma ili kalcijuma u njoj nisu ni približno dovoljni da donesu bilo kakvu zdravstvenu korist - kazao je on.
Stručnjaci podsećaju da bi odrasla osoba trebalo da unosi najviše 6 grama soli dnevno što je otprilike jedna, ravna kafena kašičica. Idealna granica, posebno za zdravlje srca, da to bude čak i pola kašičice, iako većina ljudi u proseku dnevno pojede oko kašičicu i po soli.

Shutterstock/mmpixel91
Jedan od razloga leži upravo u krupnim solima. Veći kristali zauzimaju više prostora, pa vizuelno deluje kao da je soli manje, iako je količina natrijuma zapravo veća.
Za razliku od toga, obična kuhinjska so ima sitnija, ima ujednačena zrna, što olakšava kontrolu količine. Uz to, često je jodirana što je dodatni plus, jer mnoge “gurmanske” verzije uopšte ne sadrže jod, važan za rad štitne žlezde.
Mnogi vole da posipaju ružičastu ili krupnu, morsku so po gotovom jelu, jer tako odmah izgleda kao iz restorana visoke kuhinje. Ali kardiolozi upozoravaju da je upravo taj estetski efekat ono što nas najčešće zavara. Kako naglašavaju kardiolozi ako ste ljubitelj slanog ukrasa na tanjiru, a imate problema sa povišenim krvnim pritiskom ili ste u riziku od srčanih bolesti, razmislite dva puta pre nego što počnete da solite.
- Gurmanske soli nisu neprijatelj same po sebi, ali postaju problem kada se koristi više nego što je potrebno što se događa gotovo uvek - rekla je dr Čeng.
Kako smanjiti unos soli?
- Proveravajte etikete - mnoge namirnice kao što su suhomesnati proizvodi, sirevi, pekarski proizvodi već sadrže velike količine natrijuma
- Zamenite so začinima - koristite bilje, limun, sirće ili beli luk koji su prirodni pojačivači ukusa koji ne opterećuju srce
- Pazite na „vizuelni efekat“ - što je kristal soli veći, to je veća šansa da preterate
So, naravno, ostaje esencijalna za naš organizam i bez nje nema ravnoteže tečnosti, pravilnog rada mišića i nervnog sistema.
Pixabay.com

Ali kada su u pitanju luksuzne "gurmanske“ verzije, kardiolozi poručuju da nikako ne sudite po boji kristala ili imenu na tegli već po onome šta se zaista nalazi u pakovanju i da najčešće nije ništa bolja u odnosu na klasičnu kuhinjsku so.
Komentari (0)