Odrasli

KARDIOLOG REŠIO DILEMU OKO HIMALAJSKE SOLI: Da li je zaista zdrava kao što se veruje ili je sve prevara?

Ova ružičasta so vadi se iz crvenih brda u Pakistanu koja su udaljena stotinama kilometara od legendarnih snežnih vrhova čuvene planine.

13.09.2023 12:00

KARDIOLOG REŠIO DILEMU OKO HIMALAJSKE SOLI: Da li je zaista zdrava kao što se veruje ili je sve prevara?
shutterstock.com

Previše soli u ishrani može dovesti do povećanja krvnog pritiska koji je jedan od glavnih krivaca za srčani i moždani udar. U želji da izaberu zdravije rešenje mnogi ljudi koriste himalajsku so za koju se veruje da je zdravija alternativa običnoj.

Međutim, kako tvrde lekari sa čuvene američke klinike Majo mitovi o navodnim lekovitim svojstvima himalajske soli su samo to - mitovi.

Pixabay

Kardiolozi upozoravaju da upotrebu soli treba ograničiti zbog mogućih problema sa srcem

Reč stručnjaka

Kako je objasnio kardiolog sa Majo klinike dr Regis Fernades himalajska so koja se najčešće prodaje u obliku ružičastih sitnih kristala nije ništa bolja a još manje zdravija u odnosu na običnu kuhinjsku so.

- So je natrijum hlorid, a himalajska so, ružičasta, kamena ili morska so, sve je to takođe natrijum hlorid - objasnio je on.

Američko udruženje za srčane bolesnike preporučuje zdravim odraslim osobama da ne konzumiraju više od 2.300 miligrama natrijum hlorida dnevno. To je ekvivalent oko jedne kašičice obične kuhinjske soli.

- Jedna kašičica kamene soli , morske ili himalajske soli ima 2.200 miligrama, tako da je to to.  Zato je važno da ih ne koristite previše - poručio je dr Fernades.

Himalajska morska so ima malu količinu minerala koji joj mogu dati ružičastu nijansu ali je njihov stvaran uticaj na zdravlje zanemarljiv. 

Pixabay.com

Himalajska so potiče iz Pakistana i nema nikakve veze sa čuvenom planinom

So iz Pakistana 

Himalajska so pročula se pre 23 godine a zbog navodinih lekovitih svojstava njena popularnost ne prestaje već decenijama. Iako je brendirana kao da dolazi sa Himalaja istina je da ova so nema apsolutno nikakve veze sa Himalajima. 

Naime, ova ružičasta so vadi se iz talasastih crvenih brda koja se uzdižu iz močvara u Kevri regionu Pandžab u Pakistanu koje je udaljeno stotinama kilometara od legendarnih snežnih vrhova Himalaja. Brda, poznata kao lanac soli su daleko od žile Himalaja i ostatak su kristalizovane lagune koja je postojala pre 600 miliona godina.

Vađenje soli podrazumeva odlazak u tamne pećine, i razaranje tvrdog kamena halita uz pomoć ekploziva. Iz predostrožnosti nakon eksplozije čeka se pola sata pre nego što rudari uđu u pećinu da pokupe komade soli koja se potom melje.

Osim ružičaste postoji i bela, a roze varijanta pored natrijum hlorida ima i manje količine magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i gvožđa. Koristi se za jelo ali i u spa centrima, slanim sobama čak se izrađuju i prodaju lampe od himalajske soli.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)