Odrasli

2 KLJUČNA SIMPTOMA DA SE SPREMA INFARKT: Evo koliko vremena pacijent ima da reaguje pre kobnog ishoda i šta je PRVO ŠTO TREBA DA URADI! (VIDEO)

Čuveni prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg, otkrio nam je sve ono što bi svaka osoba morala da zna o jednom od najopasnijih zdravstvenih stanja.

28.03.2023 16:05

2 KLJUČNA SIMPTOMA DA SE SPREMA INFARKT: Evo koliko vremena pacijent ima da reaguje pre kobnog ishoda i šta je PRVO ŠTO TREBA DA URADI! (VIDEO)
Republika.rs, Shutterstock

Srbija je decenijama bila na drugom i trećem mestu po broju infarkta na svetskom nivou. Kako je za Srećnu republiku objasnio jedan od najčuvenijih kardiohirurga u našoj zemlji, prof. dr Miljko Ristić, pre srčanog udara pacijent najčešće ima znakove upozorenja koje mu šalje organizam. Nekad je to danima, nedeljama, pa i mesecima pre samog infarkta.

U intervjuu za naš portal prof. dr Ristić je pojasnio sve detalje vezane za infarkt koje možete pogledati u sledećem video prilogu.

- Svaki bol koji se javlja u središtu grudi je znak upozorenja i mora da se proveri. Takođe, hladnoća, koja izaziva suženje krvnih sudova, može biti jedan od prvih znakova da je neophodno uraditi proveru elekrokardiogramom. Preventivni pregledi su izuzetno važni zato nemojte da odlažete, već idite kod lekara kad god osetine tegobe te vrste. Kod infarkta je najvažnije vreme i ako se deluje u roku od sat vremena veće su šanse da pacijent preživi. Sve posle toga je rizik i ostaju posledice - upozorio je on.

Kako je naglasio, infarkt je jedan od najjačih bolova koji se javljaju u našem organizmu. 

- Po jačini se može meriti samo bol u bubrezima, kada recimo kamen pođe iz bubrega u spoljašnju sredinu, zatim žučna kesa i još neki bolovi, međutim, klasičan infarkt daje bolove koji se smatraju najjačim od svih bolova kojima podleže naš organizam - istakao je dr Miljković. 

Prema njegovim rečima, danas je teško reći da li srčani udar češće doživljavaju muškarci ili žene. 

- Postoji jedna statistika koja je interesantna, iako tu nema neke velike razlike. Naime, doskora, što je do pre desetak, 20 godina, muškarci su pet puta češće oboljevali od infarkta nego žene. I onda je Klinički centar Srbije pre oko četiri godine uradio jednu studiju i rezultati su pokazali da je odnos 5 prema 3, što znači da se to značajno smanjilo u korist, to jest na štetu ženskog pola - otkrio je naš sagovornik i dodao da se dogodilo da su žene ranije uglavnom bile domaćice, ali da se taj trend danas promenio jer su one pre podne zaposlene u nekim kompanijama puno radno vreme, a ostala im je i briga o domaćinstvu. 

Inačee, pacijenti koji su preživeli infarkt moraju strogo da se pridržavaju svih uputstava kardiologa i uz manja ograničenja mogu da nastave normalan život. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)