Odrasli

Žena sa slike DOŽIVLJAVA INFARKT u momentu fotografisanja: Možete li pogoditi koja?

Na fotografiji koju je objavila autorka romana Linda Džons na svom blogu, prikazana su lica nasmejanih i srećnih žena, uključujući i nju. Međutim, niko nije ni mogao da pretpostavi da se ona u tom trenutku suočavala sa teškom situacijom i da joj je život bio u opasnosti.

25.06.2022 09:05

Žena sa slike DOŽIVLJAVA INFARKT u momentu fotografisanja: Možete li pogoditi koja?
Printscreen/lindajohns.net

Mnogi smatraju da su simptomi i posledica srčanog udara na oko vidljivi i dramatični, dok lekari često otkrivaju da je neko, ovo teško stanje, nažalost doživeo „na nogama“. Takođe, kod žena i kod muškaraca se mogu simptomi drugačije manifestovati, što je dokazala i Linda Džons, uspešan pisac, žena koja redovno vežba i zdravo se hrani.

Ona je na svom blogu napisala da se često simptomi koje je ona osetila odbacuju od strane zdravstvenih radnika. Linda je svoje, jasno opisala kada se obratila Hitnoj pomoći, zbog čega je bila i zbrinuta. Na fotografiji promocije njene knjige, kada je doživela srčani udar, nju je slikala prijateljica, a ona se na fotografiji nalazi u sredini na stolici.

- Moja prijateljica Džejn je snimila ovu fotografiju, baš kada je počijao srčani udar. Na slici izgledam kao da je sa mnom sve u redu, iako je moja normala drugačija. Iznenađena sam koliko žena nije znalo da su simptomi infarkta kod muškaraca i žena različiti – napisala je na svom blogu ova autorka.

Kod žena se srčani udar manifestuje kroz sledeće simptome:

Ekstremni umor

Čak i nekoliko nedelja pre infarkta, oko 70 odsto žena se oseća umorno i iscrpljeno. Ta malaksalost se najbliže može opisati kao grip.

Osećaj bola

Ovaj bol se javlja poput pritiska u grudnom košu i nije uvek u predelu srca. Može se javiti u leđima, ramenima, vratu ili vilici. Linda je doživela bol između lopatica koji se, kako je ona rekla, širio do malog prsta.

pexels.com

Bol je prateći simptom srčanog udara

Pojačano znojenje

Mnogi će ovaj simptom kod žena povezati sa hormonskim promenama, ali ukoliko ste potpuno mokri, a uz to još i bledi, obratite se lekaru jer su ovo prateći simptomi srčanog udara.

Pojava mučnine

Prisutne smetnje sa probavom ili povraćanjem, mogu kod žena ukazivati na ovo stanje. Takođe, mogu se javiti vrtoglavice ili stanje bez svesti.

shutterstock.com

Vrtoglavice se kod žena češće javljaju u ovom stanju

Teškoće sa disanjem

Nemogućnost govora i kratak dah prilikom razgovora su znaci srčanog udara.

Anksioznost

Ukoliko postoji kod  strah ili neka strepnja bez razloga, telo upozorava na moguće posledice. Ovo stanje se javlja i kod zdravih žena u srednjim godinama i nije objašnjeno zbog čega.

Problemi sa spavanjem

Konačno, buđenje tokom noći ili teško upavljivanje,može biti prateći simptom čak nedeljama pre nego što se desi infarkt.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)