Odrasli

Otkrijte šta VREME u koje se BUDITE tokom noći govori o zdravlju. Najgore je ako ne spavate između 3 i 5 ujutro

San je izuzetno važan za pravilno funkcionisanje organizma. Istraživanja pokazuju da oko 60 odsto ljudi ima problem sa spavanjem različite vrste. Iako većina od nas ide na vreme na spavanje, problem se javlja tokom noći kada se budimo, a ne znamo pravi razlog zbog čega?

23.06.2022 22:30

Otkrijte šta VREME u koje se BUDITE tokom noći govori o zdravlju. Najgore je ako ne spavate između 3 i 5 ujutro
shutterstock.com

Kineska medicina ima objašnjenje za poremećen san i smatra da svaki od organa u telu podstiče naše određene emocije i stanja. San je u kineskoj tradiciji izuzetno cenjen i smatra se važnim za fiziološko funkcionisanje organizama.

"Šen" je prema stručnjacima, izuzetno važan za organizam, jer opisuje misao, stanje svesti i mentalne funkcije. On bi trebalo da bude u stanju mirovanja dok spavamo, a da bude stimulisan tokom dnevnih aktivnosti. Međutim, ako je u neravnoteži i tokom noći je „budan“ dolazi do problema sa spavanjem.

Između 21:00 i 22:00 - razmišljate o obavezama

Stručnjaci smatraju da problem sa spavanjem u ovom periodu znači da ste pod stresom. Gomila obaveza o kojima razmišljate neposredno pred spavanje, tera vam san i onemogućava da zaspite. Ovome se možete suprotstaviti meditacijom, da bi telo ušlo u stanje mira i spokoja. To možete učiniti slušanjem pola sata umirujuće muzike. Takođe se preporučuje duboko disanje da se uspori rad srca.

Između 23:00 i 1:00 - emocionalno razočarenje

Ovaj vremenski period kineska medicina povezuje sa emocionalnim razočarenjem, a sve to dolazi prema njihovom verovanju od žučne kese, koja može biti u neravnoteži. S obzirom na to da ona kontrolište emocije i zadužena je za našu strast za životom i odluke, ukoliko nije sinhronizovana u ovom vremenskom periodu bićemo budni.

shutterstock.com

Previše obaveza skreće vam fokus sa spavanja i ne da da zaspite

Između 1:00 i 3:00 - ljuti ste

Ako ste ljuti na partnera jer nije održao neko obećanje ili vas je neko iznervirao i oneraspoložio na poslu, ta ljutnja će ostati uskladištena i kada odete na spavanje. Osećanje ljutnje je usko povezano sa buđenjem u ovo doba noći, a za to je zadužena naša jetra, smatraju kineski stručnjaci. Kada imamo neizraženu ljutnju i bes oni se nakupljaju u jetri i taj težak osećaj koji se javlja tokom noći nas podseća na to. Kada oslobodimo ove negatvne emocije rasteretićemo i naše telo i duh, što će dovesti do lakšeg spavanja.

Između 3:00 i 5:00 - depresija ili tuga

U ovo vreme pluća su najaktivnija i smatraju se u kineskoj medicini glavim pokretačem energije u telu i pružanju imunološke zaštite. Smatra se da oni često signaliziraju stanje depresije i tuge. Kada prolazite kroz težak period i smatrate da ga ne možete prevazići, možda treba da se pomolite i sačekate trenutak da vam se viša sila obrati.

shutterstock.com

Emocije često imaju veze sa nespavanjem pa proverite šta vas koči

Između 5:00 i 7:00 - imate emocionalne blokade

Ako imate problem da se otvorite drugima iz razloga da ne budete povređeni, možda imate neravnotežu u debelom crevu. Debelo crevo prima sav otpad i ono što našem telu nije potrebno. Kako fizički tako i duhovno, ono ima svrhu da na polju emocija pustimo stvari koje nam ne služe i koče nas. Ako primetite sve ove simptome kod sebe tokom buđenja, samo se odmorite, savetuju kineski lekari i organizam će doći u ravnotežu.                                      

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)